lichess.org

Schaakolympiade 2022 (Chennai, India) - Verslag #2

De komende twee weken wordt deze blog uitgeleend aan de Belgische delegatie die actief is op de 44ste schaakolympiade in India. Zij posten op regelmatige basis een verslag over hun avonturen en resultaten in India. Veel leesplezier!

Ronde 2

door Wiebke Barbier

The Red Unicorns

Ik (Wiebke) had heel snel gedaan: de opening zat goed, maar ik zag een tactisch offer over het hoofd en het was direct over and out. Veel tijd dus om tot bezinning te komen en om de speellocatie verder te verkennen. Een impressie in drie foto's:

image
de Foodcourt

image
Een Indisch solospel (dat kan ik wel winnen, bij gebrek aan tegenstand): bedoeling is om alle steentjes weg te krijgen behalve één. Je pakt steentjes door met het ene steentje over een ander te hoppen.

image
Op het gazon livestream met Judit Polgar: plots komt mijn partij in beeld. Voordeel: Judit heeft mijn naam gezegd; nadeel: ik heb mijn nederlaag nog eens detail opnieuw mogen beleven.

Een hele tijd later hebben ook de andere dames gedaan:

Daria kreeg na de opening haar stukken niet goed gecoördineerd en verloor daardoor veel tempi en wat later de partij.

Hanne speelde Italiaans en kwam in een gewonnen stelling terecht. Ze offerde een kwaliteit, maar in tijdnood vond ze de winnende voortzetting niet en berustte uiteindelijk in remise.

image
Hanne heeft het ook tot op de hall of fame geschopt in de Queens Pavilion. What a queen! (Extra: wie herkennen jullie nog?)

Tyani dacht dat ze een winnende aanval had en dat haar tegenstander zich niet zo goed voelde, dus ze had op zijn minst het mentale voordeel. De computer houdt het op een gelijke stelling. Na een spannende tijdsnoodfase waarin de stukken alle kanten uitgingen, gingen beide spelers akkoord met zettenherhaling en dus remise.

1-3 tegen op papier een veel sterkere tegenstand. We mogen niet klagen (maar Hanne toch een beetje).
Morgen spelen we tegen Wales, een haalbare kaart.

The Black Knights

Lennert had een manoeuvreerpartij en kwam door slecht tijdsmanagement in de problemen.

image
Naast het bord amuseert Lennert zich met de lokale politiek: vooral de eerste minister van de deelstaat Tamil Nadu die toevallig(?) Stalin heet en een snor heeft, fascineert hem.

Daniel mocht tegen de legende Shirov, die zo goed speelde dat Daniel vooral onder de indruk is. In het dynamisch gelijk eindspel kwam Daniel in tijdnood en kon hij de stelling niet houden.

Stefan nam een slechte beslissing op zet 14 door op d4 te slaan. Dan stond hij wat minder en na nog een slechte beslissing (Da5) was de partij verloren.

Sim vat zijn partij gevat samen: "Ik werd outplayed en ik heb kunnen keepen."
Bekijk zijn partij met eigen commentaar hieronder:

https://lichess.org/study/ao1GHMIX

0,5 - 3,5 is het teamresultaat. Morgen nemen ze het op tegen Thailand.