lichess.org

Schaakolympiade 2022 (Chennai, India) - Eindverslag

De komende twee weken wordt deze blog uitgeleend aan de Belgische delegatie die actief is op de 44ste schaakolympiade in India. Zij posten op regelmatige basis een verslag over hun avonturen en resultaten in India. Veel leesplezier!

Door Wiebke Barbier

Terugblik Red Unicorns

Het tornooi was al geen succes voor uw verslaggever (3/8), de thuiskomst ook niet. Na bijna 10 dagen platte rust toch nog een verslag.

De andere Red Unicorns brachten het er beter vanaf: Hanne (5/9) en Daria (5,5/9) speelden degelijke tornooien, al hadden de drie laatste rondes voor Hanne niet meer gemoeten (0,5/3). Tyani (7/9) en Astrid (6/9) sleepten een titel binnen: beide WFM's!

Ter opfrissing: in het schaken bestaan er verschillende titels: (W)CM (candidate master); (W)FM (fide master); (W)IM (international master) en (W)GM (grandmaster). Om een titel te behalen moet je een bepaalde sterkte (rating of elo) halen en voor IM en GM ook normen scoren (bepaalde score halen op tornooien). Om WFM te worden moet je normaal een rating van 2100 behalen. Voor de Olympiade gelden speciale regels en kan je ook WFM worden door 6 op 9 te scoren. Tyani (met een punt op overschot) en Astrid behaalden zo hun titel. Overigens bewezen ze hun vorm ondertussen al op het volgende tornooi: ze haalden weer 6 op 9 in de Brugse Meesters, tevens het Belgisch Kampioenschap en dat allebei met een prestatie van +2100. Tyani is zo voor het eerst ook Belgisch Kampioene! Proficiat!!

Alle uitslagen vind je terug op: chess-results.com.

Terugblik Black Knights

Daniel (6/11) speelde op niveau en bewees dat ondertussen opnieuw door met 8,5/9 de expertenreeks van het Belgisch Kampioenschap te winnen! Ook proficiat!

Stefan (5,5/9) speelde soms wisselvallige partijen, maar werd percentueel wel de topscoorder van de ploeg!

Voor Sim (6/10) was remise in de laatste ronde nét niet genoeg om een norm voor IM te scoren, maar we zijn er zeker van dat dit hem in de nabije toekomst wel zal lukken.

Lennert (3,5/9) scoorde het minst goed bij de Black Knights.

Mher (2,5/5) gaf de jeugd alle kansen om te spelen en speelde zodoende zelf maar 5 rondes mee.

Alle uitslagen vind je terug op: chess-results.com

Terugtocht

De laatste ronde begon om 10u 's ochtends, maar liefst 5 uur vroeger dan de andere partijen. Zelfs Peter Svidler kloeg in de livestream over dit vroege uur. Het enige waar je op kon vertrouwen is dat je tegenstander dat tijdsverschil even hard zal voelen als jijzelf.

Na de partij keerden de Belgen nog terug voor het laatste middageten, de meesten blij dat ze even geen buffet meer hoefden zien (er volgen wel nog drie vliegtuigmaaltijden) en om in te pakken. Helaas geen tijd meer voor een duik in het zwembad, want om 17:30 werden we al aan de lobby verwacht voor de bus naar de luchthaven. Een detail: zowel Hanne als Stefan lijken om 17u nergens te bespeuren... Na een ruim half uur zoeken, blijkt dat ze de memo niet hadden gekregen: Stefan wou nog wat schade inhalen van de vorige nacht en lag diep in slaap en Hanne was doodleuk even gaan wandelen. Eind goed, al goed: om 18:15 zat iedereen (behalve Daria, die met haar familie verder reist) op de bus om veel te vroeg aan te komen in de luchthaven. Net zoals bij onze aankomst waren er aparte rijen voor schakers voorzien, zodat we in praktijk bijna niet hoefden aan te schuiven. Na de eerste vlucht stonden ons nog acht uur overstaptijd in Dubai te wachten, die vooral werden gevuld met pogingen om te slapen. Nog eens 6 uur later landden we in Zaventem en konden we naar huis om te bekomen van het Olympiade-avontuur (of om snel snel voor te bereiden voor de Brugse Meesters).

Tot volgend jaar voor het EK!

Reconnecting