lichess.org
Donate

Schaakinitiatief Magazine - editie 15 mei 2022

Welkom bij het Schaakinitiatief Magazine! In deze blog leest u elke maand over de schaakactualiteit in Vlaanderen. Daarnaast bevat deze blog een aantal vaste rubrieken om uw schaakkennis te vergroten. Veel schaakplezier!

Wil je op de hoogte blijven?

Om op de hoogte te blijven van onze nieuwe edities, kun je SchaakinitiatiefSIV volgen op Lichess of je inschrijven op de mailinglijst via deze link.

Opening

door Jelle Sarrau

Sinds de aprileditie van ons magazine is er weer enorm veel gebeurd in het Vlaamse schaaklandschap. Naast de finale van de nationale interclub, werd ook het Belgisch jeugdkampioenschap gespeeld. Je leest er alles over in deze editie van het Schaakinitiatief Magazine.

Hiernaast hebben we opnieuw iets speciaals in de aanbieding. In een gloednieuwe rubriek interviewt Jan Lagrain bekende en minder bekende schakers. Deze maand stelde hij zich de vraag: "Hoe zou het nog zijn met Tanguy Ringoir?". In de Teachers' corner leer je deze maand over de Siciliaanse draak en de Puzzle corner focust op de vrijpion.

In "kort schaaknieuws" geven we elke maand informatie over de "kleinere" weetjes uit de schaakwereld. Ik doe graag een warme oproep, want wij hebben hiervoor jouw hulp nodig. Heb je schaaknieuws (groot of klein) dat zeker vermeld moet worden in ons magazine? Contacteer ons dan zeker via schaakinitiatiefvlaanderen+redactie@gmail.com.

Alvast bedankt en veel leesplezier!

In deze editie:

  1. Schaakactualiteit
  2. Belgisch Jeugdkampioenschap
  3. Nationale interclub - Finale
  4. Teachers' corner
  5. Puzzle corner
  6. Hoe zou het nog zijn met ...?
  7. Kort schaaknieuws
  8. Waar kijken we naar uit?

image
i.o.v.: Vlaamse Schaakfederatie vzw
info@schaakfederatie.be
Maatschappelijke zetel:
Kattenbroekstraat 1
9310 Aalst

Schaakactualiteit - Huiskamerschaak

door Glen De Schampheleire

Fabiano Caruana verslaat Levon Aronian in de finale van de American Cup. Irina Krush haalt het bij de dames. Jan-Krzysztof Duda wint verrassend de Oslo Esports Cup. En de vier favorieten van het Kandidatentoernooi bekampen elkaar in Roemenië.

Maart 2020 zal niet licht vergeten worden. Deze verwarrende, complexe periode die de wereld in de greep van een geheimzinnig virus hield, zal in het collectieve geheugen een bijzondere plaats innemen. Op korte tijd legden luchtverkeersleiders het vliegverkeer bijna volledig stil, winkels en horeca sloten ramen en deuren en viroloog Marc Van Ranst bezette permanent een veldbed op de VRT-redactie. Arkadij Dvorkovich, de voorzitter van FIDE, had net het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg halverwege stilgelegd en de spelers naar huis gestuurd. In de daaropvolgende maanden werd elk evenement op de kalender geschrapt. Voor de schaaktop brak een onzekere toekomst aan.

Nauwelijks drie weken later klaarde de hemel op. Magnus Carlsen had de beste spelers ter wereld uitgenodigd voor een serie van online-toernooien. De ‘Magnus Carlsen Chess Tour’ was het tot dan toe sterkst bezette schaaktoernooi dat vanuit de huiskamer werd gespeeld. Carlsen nam het in rapid- en blitz mini-matches op tegen spelers als Caruana, Ding Liren, Firouzja, Giri, Nakamura, Dubov, Grischuk enz... Terwijl een webcam de spelers in beeld bracht, becommentarieerden publiekslievelingen Peter Svidler en Jan Gustafsson het gebeuren. De Magnus Carlsen Invitational, het eerste toernooi uit de reeks, kon wereldwijd op heel wat belangstelling in de media rekenen. Aangezien de sportkaternen al een tijdje droog stonden, werd er jaloers gelonkt naar de schakers aan de overkant.

Na de Magnus Carlsen Invitational, gewonnen door de organisator himself, volgden nog de Lindores Abbey Rapid Challenge, de Chessable Masters, The Legends of Chess en vele andere toernooien... Het concept slaat duidelijk aan en vandaag de dag is online schaak nog maar moeilijk weg te denken uit het topschaakcircuit. De organisatie van zo’n toernooi is relatief eenvoudig en goedkoop. Een toernooizaal, personeel of een verblijf voor de spelers heb je niet nodig. Als toeschouwer krijg je bovendien een inkijkje in de woonkamer van de wereldtoppers, met onmiddellijke commentaar van de spelers na afloop van de wedstrijden. Het niveau van de rapidmatches ligt hoog. Er wordt goed voorbereid en de spelers zijn gemotiveerd, want er staat heel wat prijzengeld op het spel.

image
Magnus Carlsen gebaart dat zijn schoonmaakster de plaat moet poetsen.

Anderzijds, wat hebben we na twee jaar online schaak geleerd? Voor mij gaat er nog altijd niets boven een klassieke partij met fysiek contact tussen de spelers en alle psychologie die daar bij komt kijken. Ik weet niet of de lezers van dit magazine mij hierin volgen, maar de laatste evenementen van de Champions Chess Tour 2022 konden mij maar matig boeien. De organisatoren lijken dat ook te hebben aangevoeld en hebben daarom de formule licht gewijzigd.

Voor het laatste Meltwater-toernooi had men een locatie in Oslo gevonden. De spelers dienden plaats te nemen in dezelfde ruimte, zonder schaakborden, maar met computerschermen en headphones op. Het ziet er eerst wat vreemd uit, maar voor andere competities is dit niet ongebruikelijk. Indien schaken de ambitie heeft om dichter te gaan aanleunen bij de wereld – en miljardenbusiness - van games of E-sports, is het goed mogelijk dat we dit soort events vaker gaan zien.

image
De wat vreemde opzet van een ‘E-sports-schaakwedstrijd’. Hier zien we Praggnanandhaa en Duda aan het werk.

Uiteindelijk ging Jan-Krzysztof Duda met de overwinning lopen. Een opsteker voor de Pool die sinds zijn zege in de FIDE World Cup 2021 wat van het voorplan verdwenen is. De eerste rapid mini-match tegen Carlsen ging met 2,5-0,5 verloren al had de Noor daar geen wereldkampioenschapsvoorbereiding voor nodig. De wereldkampioen begon zijn witpartij tegen Duda met 1. f3?!.

Dat sterke begin kon Carlsen niet volhouden. In het vervolg van het toernooi gaf Carlsen een wat bleke indruk en ging hij de boot in tegen Le, Jorden Van Foreest en Mamedyarov. Duda verloor enkel nog nipt de match met Quang Liem Le in de blitz-tiebreaks en kroonde zich dus verdiend tot winnaar. Het meest verrassende resultaat kwam van het 16-jarige toptalent Praggnanandhaa. Een hele tijd ging de jonge Indiër aan de leiding, maar verliezen tegen Carlsen, Duda en in de laatste ronde Giri wogen uiteindelijk te zwaar door. ‘Pragg’ strandde op de 4de plaats.

Op hetzelfde moment vond in Saint-Louis de American Cup plaats met sterren als Fabiano Caruana, Wesley So en de nieuwbakken Amerikaan Levon Aronian. Het toernooi bestond uit een vrij ingewikkeld format met knock-out matches, een ‘Champions group’ en dubbele eliminaties. Wie zijn eerste wedstrijd verloor, verhuist naar een eliminatiegroep waar er rapid moet worden gespeeld voor een herkansing. Uiteindelijk wist Caruana Aronian met 1,5-0,5 te verslaan in de finale. Bij de dames haalde Irina Krush de titel vrij gemakkelijk binnen. Ze versloeg FM Alice Lee in de finale. Voor Krush zal het een bemoedigend signaal zijn dat ze weer meedraait aan de top na enkele maanden in de schaduw.

In de volgende editie krijgt u nog het slot van de Superbet Chess Classic in Boekarest mee. Daar houden Caruana, Firouzja, Rapport en Nepomniachtchi momenteel een generale repetitie voor het kandidatentoernooi. Uiteraard zorgt Schaakinitiatief Magazine voor dat toernooi voor een uitgebreide voorbeschouwing zodat u helemaal bij bent.

Tot dan!

Belgisch jeugdkampioenschap

door William Boudry

Voor de eerste keer sinds 2019 was er weer een 'normaal' Belgisch Jeugdkampioenschap in de vertrouwde Floreal. In 2020 was er in december een online alternatief, in 2021 was er in de herfstvakantie een verkort BJK van 7 ronden. In dit artikel leest u een kort verslag van alle reeksen, maar we beginnen met een opvallende stunt van de organisatie.

Tot groot verdriet van velen was er dit jaar geen voetbaltornooi. Daar was geen tijd voor, aangezien er op vrijdag hoog bezoek kwam. Judit Polgar, de G.O.A.T. van het vrouwenschaak, kwam langs! De internationale schaakfederatie heeft 2022 niet voor niets omgedoopt tot 'het jaar van de vrouw in het schaken'. De voormalige top-10-speler gaf enkele lezingen en een simultaan. In die simultaan stond ze slechts 1 remise toe (tegen Diana Musabayeva), de rest won ze.

image
Judit Polgar

In het kampioenschap zelf werd er hard gestreden wat enkele spectaculaire partijen opleverde. Het valt ook op hoeveel van de podiumplaatsen worden bezet door kinderen die reeds mee gingen op het kamp van SIV. Toevallig, niet?

G8
We beginnen bij de jongste telgen in de meisjesreeks. Na een aantal ronden leek het duidelijk tussen twee meisjes te gaan voor de titel: Eden Decraene van LSV-Chesspirant en Anna Dardha van Deurne. Beiden wonnen al hun partijen tot hun degens elkaar kruisten in ronde 7. Daar won Anna een dame, maar Eden zette onbevreesd een knappe mataanval op die bijna niet te weerleggen was. Zie hier de partij:
https://lichess.org/study/kZRF5rz2/pfIWTTXP
Eden won het tornooi met een straffe 9/9, Anna werd 2e met een mooie 8/9. Gabriela Ognyanova van Leuven Centraal verloor enkel tegen de 2 eerste en werd knap 3e.

B8
Bij de sloebers van de U8 jongens verloor de Turnhoutse Jonathan Van Heinsbergen in ronde 4 maar won al zijn andere partijen, wat hem een terechte eerste plaats opleverde. Siebe Pierloot van Oostende kon hem met 6,5/9 het beste achtervolgen en werd mooi 2e. Voor de 3e plaats was het zeer spannend, maar op scheiding werd Timour Tajsumov 3e met 6/9.

U10
Aangezien er te weinig meisjes waren in de U10 speelden ze hier gemengd. Bij de jongens was er een duidelijke winnaar, bij de meisjes was het razendspannend. Bij de jongens stond Khoi Nguyen (Leuven Centraal) slechts een halfje toe en eindigde daarmee terecht eerste. De Naamse Benoit Drugmand werd hier op scheiding tweede, Tymofii Fesenko van de CEW werd 3e.
Bij de meisjes zorgde Yesenia Lukin met 5/9 voor een tweede eerste plaats voor Turnhout. Net na haar in de stand volgt Amelia Pribylla, ook met 5/9. Qorionka Frenzel van Eupen werd 3e meisje met, u raadt het nooit, 5/9.

image
Groepsfoto u10

G12
In de gesloten meisjesreeks van de U12 waren er vooraf enkele favorieten en outsiders voor de top 3. Uiteindelijk schaakte Cecilia Pereira Garza zich soeverein naar de eindoverwinning met 9/9, een nieuw podium voor Leuven Centraal. Khanh Pham Kieu van CRELEL eindigde met 7/9 2e. Op scheidingspunten kon Dhanyadha Bharathi Mugilan van Brugge het podium met dubbele achternamen vervolledigen.

B12
Bij de jongens waren er volgens elo-sterkte drie duidelijke favorieten. Jens Cuyvers, Elias Rhuzansky en Servaas Dhooge hadden elk al een elo van ongeveer 1800. Zij maakten ook de top 3 uit, en wat waren ze aan elkaar gewaagd. Met 7,5/9 werd Elias van de KGSRL eerste. Eveneens met 7,5 eindigde Servaas van Wetteren 2e en werd Jens van Mechelen 3e op slechts een half puntje. Een mooie vermelding ook voor Adriaan Declerck, die in de top 10 vol hogere elo's knap vierde werd.

G14
Bij de dames van de U14 was Maya Burssens van de Mercatel favoriet. Ze maakte deze rol op knappe wijze waar door slechts een halfje af te staan. Voor de plaatsen die volgden was het iets spannender. Anastasia Ahn van Eupen volgde op twee punten met 6,5/9. Met 6/9 mocht Eloise Jortay (CRELEL) de 3e plaats bestrijken.

B14
Bij de jongens gebeurde iets vervelends. Na 5 ronden stond Nils Vantorre van Brugge alleen op kop met het maximum van de punten. Echter werd hij tijdens ronde 6 ziek waardoor hij die partij verloor. Ook in ronde 7 moest hij forfait geven maar hij werd uiteindelijk nog knap 2e met 7/9 (of 7/7 beter te zeggen). De titel ging naar Maxime Hauchamps van 2 Fous Diogéne, met 8/9 zeker niet onverdiend. Filippos Raptis (ook 2 Fous de Diogène) werd 3e, hij scoorde eveneens 7/9.

image
Maxime Hauchamps, winnaar b14

G16
In de U16 leek de titel van Belgisch kampioene op voorhand zeker te gaan naar Diana Musabayeva (LSV-Chesspirant) door het verschil van maar liefst 442 elopunten op de 2e in de elo-rangschikking. Diana won dan ook overtuigend met 9/9. Voor de overige podiumplaatsen was het spannender. Uiteindelijk werd Liese Roymans van Geel 2e met 7,5/9. Net daarachter komt Evelien Froeyman (Mechelen) met 7/9.

B16
De U16 jongens was wellicht de spannendste reeks van allemaal. Er waren veel favorieten voor de eindwinst en het podium, en daarnaast kwamen de outsiders nog wat roet in het eten strooien. Met 8/9 werd Jacob Dreelinck (Geraardsbergen) kampioen. Igor Vanduyfhuys van de KGSRL werd knap tweede door in de laatste ronde te winnen van elofavoriet Arne Nemegeer:
https://lichess.org/study/LfcINCRZ/M61kXxKi
Met 7/9 kon Julian Victor (ook KGSRL) het Oost-Vlaamse podium compleet maken. Opvallend is dat er 7 spelers waren met 6/9, het was dus een zeer spannende reeks.

U18
Ook hier werd er gemengd gespeeld. De titel van Belgisch kampioen U18 ging terecht naar Merlijn Van Volsem van de KGSRL met 7,5/9. De diesel van elofavoriet Parcival Rogge (LSV-Chesspirant) kwam traag op gang en startte met 1,5/3. Daarna speelde hij zeer sterk en werd met 7/9 alleen tweede. Net daarna volgde Mathieu Loncke (Tournai) op een half puntje.
Tyani De Rycke (LSV-Chesspirant) werd met 5,5/9 duidelijk Belgisch kampioene. Alice Navez (Anderlues, 3,5/9) en Ellen Deleu (KGSRL, 3/9) vervolledigden het podium.

U20
In de reeks U20 waren er weinig deelnemers. Dit komt vooral door de studenten die studeren (onbegrijpelijk) belangrijker vinden dan het Belgisch kampioenschap. Bij de dames miste Daria Vanduyfhuys (KGSRL) de eerste 3 ronden, maar haalde daarna 5/6 en werd Belgisch kampioene.
Bij de jongens was het vooraf duidelijk: de strijd om de titel ging tussen favorieten Sterre Dauw (Mechelen) en Natan Pirard (Dolle Toren Leuven). Sterre won het onderlinge duel en mocht zich kronen tot Belgisch jeugdkampioen 2022. Natan werd 2e met 7/9. Bekijk hieronder hun onderlinge partij. De derde stek ging naar Luciano Aguilar (2 Fous de Diogène) met 5,5/9.
https://lichess.org/study/nqVXiocv/V7FMPw3C

image
Sfeerfoto grote zaal

Alle uitslagen, standen en partijen zijn te vinden op https://www.bycco.be/.

Andere randactiviteiten waren traditiegetrouw het doorgeefschaaktoernooi op dinsdag en het blitztoernooi op donderdag. Vooraf waren er voor velen twee teams favoriet voor de overwinning in het doorgeefschaak: het SIV-duo Jelle Sarrau/Wessel van Kessel en het duo Roel Hamblok/Sim Maerevoet. De twee laatste heren wonnen het onderlinge duel en daarmee ook het tornooi. Team Sarrau-Van Kessel werd 2e en het podium werd vervolledigd door Robin Butzen en Thijs De Bock. Het blitztoernooi werd gedomineerd door de elofavorieten. Natan Pirard werd derde, Parcival Rogge knap tweede maar de eindoverwinning ging terecht naar Sim Maerevoet.

Bedankt aan Bycco voor de (weeral) puike organisatie! Er zijn ook mooie foto's te vinden van het BJK, gemaakt door Ronald Flou. Het BJK zal volgend jaar opnieuw in de Floreal doorgaan, maar in de krokusvakantie.

Nationale Interclub - Finale

door Lennert Lenaerts

Ronde 11

Na een seizoen waarin Wirtzfeld en CRELEL elkaar geen duimbreed toegaven, moest de beslissing om het kampioenschap vallen in het onderlinge duel dat in Luik gespeeld werd. Hoewel CRELEL een half bordpunt voorsprong had voor aanvang van ronde 11, kon er toch maar beter gewonnen worden omdat er nog een lastige uitwedstijd in Brugge van ronde 5 moest worden ingehaald. Wirtzfeld trad aan met een ploeg met acht grootmeesters en ook Luik speelde met zijn sterkste opstelling van het seizoen.

Uiteindelijk werd het een nerveuze wedstijd en kwam Wirtzfeld op geen enkel bord echt in de problemen. Hoewel Luik nog remises kon maken op de hoogste zeven borden, scoorde Dgebuadze op bord 8 een vol punt tegen de schrijver van dit artikel. Met enkel nog een wedstijd tegen Eynatten in het verschiet, kan enkel een mirakel het ongeslagen Wirtzfeld nu nog van de titel houden.

https://lichess.org/study/qLbcK2w3

In de andere wedstrijden was er altijd een duidelijke favoriet vooraf die de match ook vlot won. Nu de titelstrijd en degradatiestrijd beslist zijn, is het in de laatste ronde vooral uitkijken naar de strijd om de Europese plaatsen. De top 4 heeft het recht om later dit jaar in de European Club Cup in Oostenrijk aan te treden. Met Wirtzfeld, CRELEL en Rochade ligt de top 3 vast. De vier ploegen die nog om de vierde plaats strijden zijn Brugge, Wachtebeke, KGSRL en Brasschaat.

Ploeguitslagen ronde 11:

ThuisploegUitploegScore
KBSK Brugge 1Montigny-Fontaine 17,5-0,5
KSK Rochade 1KSK47-Eynatten 15,5-2,5
TAL 1Wachtebeke 10-8
KOSK Oostende 1KGSRL 12-6
Brasschaat 1Borgerhout 16-2
CRELEL Liège 1SF Wirtzfeld 13,5-4,5

De stand na ronde 11:

image

Ronde 5

Wirtzfeld won nipter dan verwacht met 4,5-3,5 tegen Eynatten en verlengt zo zijn titel met een maximumscore van 22 matchpunten, een knappe prestatie!

https://lichess.org/study/fSjLEUX6

CRELEL won de lastige uitwedstrijd tegen Brugge in een wedstrijd waar alle drie de resultaten mogelijk waren.

De knappe IM-norm van CRELEL-speler Jelle Sarrau over 10 ronden met een score van 8,5/10 was een pleister op de wonde voor CRELEL ondanks de verloren titelstrijd. We kijken in spanning uit naar het moment dat Jelle zijn laatste norm scoort en dus de IM-titel zal verwerven!

Door dit verlies sluit Brugge dit pechseizoen af op de zesde plaats na een seizoen waarin het dubbeltje altijd de verkeerde kant opviel in de beslissende wedstrijden.

https://lichess.org/study/JUSkfH4W

Wachtebeke won met 7,5-0,5 van Borgerhout en springt over Brugge naar de vierde plaats. Het houdt KGSRL af, dat met 2,5-5,5 in Fontaine won, dankzij het hoge aantal bordpunten dat Wachtebeke wist te verwerven dit seizoen.

Zoals eerder al beslist was, zullen Fontaine en Borgerhout degraderen. Uit de tweede klassen promoveren TSM Mechelen en CREC Charleroi na spannende titelstrijden te winnen tegen respectievelijk Wetteren voor TSM en zowel Europchess en Boitsfort voor CREC.

Ploeguitslagen ronde 5:

ThuisploegUitploegScore
Montigny-Fontaine 1KGSRL 12,5-5,5
Wachtebeke 1Borgerhout 17,5-0,5
KSK47-Eynatten 1SF Wirtzfeld 13,5-4,5
KBSK Brugge 1CRELEL Liège 13,5-4,5
KSK Rochade 1Brasschaat6-2
TAL 1KOSK Oostende 13-5

Het eindklassement:

image

Teachers' corner

door Elias Verhalle

Zettenvolgordes zijn een essentieel deel van het schaakspel: of het nu gaat om tactische grapjes in het middenspel, of het opspelen van de juiste pion in het eindspel om een winnende doorbraak te forceren, de keuze van de juiste volgorde van de zetten kan beslissen over winst of verlies (of remise). Ook in de openingen die we leren speelt een goede zettenvolgorde een belangrijke rol. Dit artikel behandelt enkele inzichten in de zettenvolgorde van de Joegoslavische aanval tegen de Siciliaanse Draak.

Openingsboeken die voor geavanceerdere spelers bedoeld zijn, hebben soms de neiging om nuances in zettenvolgorde impliciet te houden (in de aanname dat een sterkere speler die het boek leest de nuances al kent of vroeger via een trainer geleerd heeft.) In deze rubriek hoop ik die impliciete kennis aan een breder publiek toegankelijk te maken door in te zoomen op zettenvolgordes.

En laten we nu zonder uitstel kennis maken met de Joegoslavische Aanval:

https://lichess.org/study/P9DZAbPl

OPGELET! Je kan doorheen de studie navigeren door onderaan op het pijltje te klikken.
(klik hier voor meer info over Lichess studies)

Puzzle corner

door Wessel van Kessel

https://lichess.org/study/WOC9m5fE

Hoe zou het nog zijn met Tanguy Ringoir?

door Jan Lagrain

“Ik hoop in de zomer mijn lievelingstoernooi in België nog eens te kunnen spelen.”

Exact tien jaar geleden beleefde Tanguy Ringoir een van de hoogtepunten uit zijn carrière: hij won in Lommel zijn eerste Belgische titel na een knalprestatie, met zijn eerste grootmeesternorm als kers op de taart. Die titel was niet bepaald een verrassing. Hij stak in de jaren voor dat BK met kop en schouders boven zijn leeftijdsgenoten uit en had al in zijn prille tienerjaren de stap gezet naar de nationale top. Dat hij Belgisch kampioen zou worden, was een kwestie van tijd.

Op dat moment leek zijn schaakpad op dat van Daniel Dardha nu: toptalent bij de jeugd, snel 2200 en 2300, doorgroeien naar de IM-titel, drie nationale kampioenschappen (2012, 2013 en 2016) en de grootmeestertitel in 2015 en dat allemaal voor zijn twintigste. Op het moment dat Ringoir grootmeester werd, had hij echter al gekozen voor zijn schoolloopbaan. Hij ging studeren in Baltimore, waar hij nu nog woont en werkt als doctoraatstudent in de economische wetenschappen. Daardoor is hij in ons land wat van de radar verdwenen, maar Ringoir is nog steeds alive and kicking.

SIV: Veel Belgische schakers vragen zich af: hoe zou het nog zijn met Tanguy?
Ringoir: (lacht) “Prima, dankjewel. Door covid ben ik al een hele tijd niet meer in België geweest, maar ik hoop binnenkort echt nog eens terug te komen en natuurlijk ook wat te schaken.”

SIV: Ben je nog bezig met je schaakontwikkeling?
Ringoir: “Toch wel, maar vooral als coach van studenten of in het kader van mijn job aan de universiteit. Ook toernooien speel ik nog, maar bijna altijd in Charlotte (North Carolina). Daar is een leuk Chess Center, waar vaak normtoernooien georganiseerd worden.”

SIV: Je bent nu al een aantal jaren een halve Amerikaan. Heb je in die tijd al eens teruggedacht aan je periode hier achter het schaakbord?
RIngoir: “Zeker, en altijd met plezier. Mijn beste toernooien in België zijn twee BK’s: Lommel in 2012 en Bütgenbach in 2016. In Lommel scoorde ik mijn eerste GM-norm en won ik iedere partij, waarin ik zelfs maar een klein voordeel had. In Bütgenbach had ik op voorhand gepland dat ik met zwart solide zou spelen en tevreden ging zijn met remise. Met wit zou ik dan op winst spelen en zo voor de titel gaan. Dat bleek perfect te werken, want ik won mijn vijf witpartijen (lacht). Ik vind het wel grappig dat mijn eerste toernooi nadat ik terugkwam in Charlotte het compleet tegenovergestelde was: ik was niet ambitieus en ik bood remise aan in acht van de negen partijen met het plan dat ik wat tijd zou hebben om voor de universiteit te werken. Eentje had ik gewonnen met wit, en in de drie andere witpartijen werd mijn remiseaanbod aanvaard. Ik bood remise aan in al mijn andere zwartpartijen tegen tegenstanders met meer dan 2440 elo en ik won ze alle vijf nadat ze mijn remiseaanbod geweigerd hadden. Compleet het omgekeerde dus (lacht). Die herinneringen zijn fijn om te hebben.”

SIV: Je was jarenlang ook een vaste waarde voor de olympiadeploeg. Momenteel zou je met je rating van 2490 nog steeds een meerwaarde zijn. Is dat nog een optie?
Ringoir: Op zich wel, maar voorlopig houdt het praktische me tegen. Ik vond het spijtig toen ze de data voor de Olympiades verplaatst hebben van augustus naar september, want die speelde ik graag mee. Nu kan ik dat niet meer doen, want het semester hier begint eind augustus al.

SIV: In de VS heerst een heel andere sportcultuur dan hier. Hoe ervaar je dat?
Het is inderdaad anders. Ik speel graag één partij per dag, maar dat systeem bestaat niet in de VS (in de VS worden veel open toernooien georganiseerd met meerdere partijen per dag, zoals de toernooien in Gent en Geraardsbergen in ons land, J.L.) en de partijen zijn ook korter hier. Mijn eerste jaren in de VS kwam ik onder andere daarom in de zomer terug naar België en speelde ik het BK en Geraardsbergen mee. Dat was vooral voor de fun en om familie te bezoeken.

SIV: Het is al een hele tijd geleden dat je nog in België gespeeld hebt. Zien we jou nog terug op toernooien hier?
Ringoir: “Jaja, ik heb altijd graag in België gespeeld en ik hoop dat ik er binnen enkele jaren terug wat meer kan spelen. Het is namelijk de bedoeling om opnieuw in België te komen wonen. Met COVID is het nu al bijna drie jaar geleden dat ik er nog geweest ben, maar ik hoop dat ik deze zomer kan komen en misschien mijn favoriete toernooi in mijn heimat Geraardsbergen kan meespelen.”

Wie Tanguy nog wil volgen, kan dat (soms) doen via de website van het Chess Center in Charlotte: https://www.charlottechesscenter.org/

image
Foto: umbc

Kort schaaknieuws

door Wessel van Kessel

Jonas van Cappellen verdedigde dapper de Belgische driekleur op het open toernooi van Malakoff nabij Parijs. Van Cappellen werd gedeeld eerste met een performance van 2373 en moest enkel GM Sochacki laten voorgaan op scheidingspunten. De eindrangschikking is hier te vinden.

FM Thibault Real, WFM Daria Vanduyfhuys, Tom Liessens en Ronny Liekens speelden mee in de eerste Chessable Sunway Formentera op de Balearen. Real, Vanduyfhuys en Liessens nemen respectievelijk 17, 31 en 26 extra elopunten mee terug naar België! Alle info vind je hier.

De nieuwste versie van schaakprogramma Stockfish is uit! Stockfish 15 wint alweer 36 elo op zijn voorganger en blijft hiermee toernooi op toernooi domineren. Een speciale vermelding in de aankondiging gaat uit naar de Belgische wiskundige Michel Van den Bergh voor zijn bijdragen voor het succes! Download de nieuwste versie op https://stockfishchess.org/download/

Waar kijken we naar uit?

door Jelle Sarrau

Graag vestigen we hier extra aandacht op ons volgende Chess & Chill-weekend. Een extreem leuk én chill schaakweekend voor zowel beginners als gevorderden! Samen van de schaaksport genieten in een prachtig jeugdverblijf. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober 2022. Meer info op: https://www.schaakinitiatief.org/chess-chill-2022

We kijken graag vooruit naar mei en juni.

DatumActiviteit
zaterdag 21/5Open DZD Schaaktoernooi Halle
woensdag 25/5COSMO
donderdag 26/5Jeugdcriterium Aalter
donderdag 26/5 - zondag 29/5VSF Kampioenschap
zaterdag 25/6Jeugdcriterium Landegem
woensdag 29/6COSMO

Heb je zelf nieuws? Heb je toevoegingen of opmerkingen bij een van onze artikels? Laat het ons weten op: schaakinitiatiefvlaanderen+redactie@gmail.com

Sharing is caring