lichess.org
Donate

Waarom er deze maand geen Schaakinitiatief Magazine is

In deze blogpost geen nieuw Schaakinitiatief Magazine zoals u het gewoon bent. Wel de chronologische uitleg waarom er voorlopig geen SIM meer zal verschijnen...

First things first: bedankt om de enquête zo talrijk in te vullen! De resultaten kan u hier bekijken. We willen dat een VSF-ledenblad voor iedereen veel interessante zaken biedt, en met jullie suggesties kunnen we hier nog verder in groeien!

Het huidige VSF-ledenblad, Vlaanderen Schaakt Digitaal, heeft 4 jaar geleden een anonieme bevraging gedaan voor feedback. Het invullen van de feedback was blijkbaar niet voldoende om verandering teweeg te brengen, want 4 jaar later komen dezelfde bezwaren steeds terug. Je kan het hier nog eens nalezen.

Het idee om zelf een VSF-ledenblad te maken kwam er dus nadat er al jaren grote investeringen (jaarlijks meer dan 3000 euro) naar het VSF-ledenblad gaan, terwijl dit volgens sommigen niet overeenkomt met de gewenste kwaliteit. Schaakinitiatief Magazine tracht hiervoor een oplossing aan te bieden. Voor alle leden van de VSF, maar ook voor de enthousiaste Vlaamse schaker die nog geen lid is.

In november 2021 kwam er een oproep in VSD voor een nieuwe hoofdredacteur. We spraken een groep geïnteresseerden aan en zij zagen dit avontuur zitten. We dienden eerst een kandidatuur in en vervolgens een proefeditie (op vraag van de VSF) en wachtten met een bang hart af.

Op 1 januari verscheen toch een VSD in onze inbox. Daarin vermeldt de auteur (schaaktraining.met.jan) dat het VSF-ledenblad enkel de eerste van de maand gepubliceerd zal worden. Helaas zo lijkt het, we zijn het niet geworden en niet geïnformeerd. We sturen nog een e-mail met de vraag naar de beslissing.

Op 2 januari worden we geïnformeerd dat er een tijdelijke beslissing is genomen (reeds op 15 december): VSD op de 1e van de maand, SIV op de 15de. De vraag is om elk 6 edities te maken. Een dubbel ledenblad past niet in onze visie, maar we wilden ons engageren dus hebben de 6 maanden proefperiode aanvaard. Het avontuur begint!

Vooraleer we mogen starten, moeten we een nieuwe naam kiezen want VSD is al in gebruik (en blijkbaar niet de officiële naam van het VSF-ledenblad zoals er wel geschreven staat in het VSD). We krijgen ook de e-maillijst niet, want die is niet voor het VSF-ledenblad maar voor VSD specifiek. Nochtans komt de oproep in november voor een nieuwe hoofdredacteur van VSD vanuit de VSF.

We krijgen ondertussen regelmatig feedback van schakers over wat goed is en wat beter kan. We stellen dezelfde feedbackvraag aan onze opdrachtgever, maar dit wordt afgewimpeld; er komt namelijk een evaluatie na de editie van 15 juni. Twee bestuurders geven (in eigen naam) wel enkele tips, waarvoor dank.

Begin juni is de evaluatieprocedure ons nog onbekend. We kunnen ons ook niet baseren op de verslagen van het VSF-bestuur, want die worden sinds september 2021 niet meer gepubliceerd (de VSF-drive is nog steeds eigendom van de VSD-auteur die nu geen bestuurder meer is binnen de VSF).

Op 10 juni krijgen we bericht van de VSF dat ze besloten hebben onze overeenkomst tot het einde van het jaar te verlengen! We zijn blij dat de keuze op ons is gevallen en vragen extra info. Helaas blijkt het opnieuw om een misverstand te gaan: ook VSD mag aan dezelfde voorwaarden verder doen. De “tijdelijke beslissing” blijkt “tijdelijk voor het hele jaar” te zijn bedoeld. Waarom er eerst 6 edities van beiden werd gevraagd, is ons nog niet duidelijk.

Op 12 juni hebben we gemeld dat we de huidige situatie niet fair vonden voor de lezers en auteurs. We hebben gevraagd of de VSF een duidelijke beslissing wil nemen. Om de mening van de lezers te weten, hebben we zelf een Google Form voor VSF-ledenbladen opgesteld en deze op 15 juni rondgestuurd.

We hebben de resultaten (onderaan samengevat in een taartdiagram) doorgestuurd naar de VSF en liga’s met extra toelichting en de vraag om een keuze te maken tussen VSD en SIM. Als reactie kregen we een e-mail met een nieuw voorstel: de rest van het jaar geen 6 maar 4 edities van SIM aan een verhoogd budget per editie dat dus (in combinatie met het VSD-budget) het goedgekeurde AV-budget zou overschrijden. Er wordt met geen woord gerept over de enquêtes, VSD of een eigen evaluatiemethodiek. Dit strookt niet met onze visie, en daarom hebben we gezegd zo niet verder te gaan.

Daarna heeft de voorzitter van de VSF op 7 juli voorgesteld om ons uit te nodigen om voor het eerst virtueel samen te zitten op 28 juli met de liga’s over SIM om tot een oplossing te komen. Eind deze maand zou deze vergadering doorgaan. We houden u op de hoogte, en hopelijk kan u het binnenkort ook zelf nalezen in de VSF-verslagen. Voorlopig dus geen Schaakinitiatief Magazine.

image