lichess.org
Donate

Forfaits - een hedendaagse plaag?

'Het is meer een “ik doe wat ik wil” recht geworden, waarbij men zich kan afvragen hoe zich dat dan verder zet in de werking van de maatschappij in bredere zin.'

Bij de jeugd is het vandaag heel normaal geworden om een woord niet na te komen. Mijn dochter had gisteren er nog een heftige discussie over met klasgenoten.
'om wat elopunten te redden'

Ik speel dit jaar niet mee in Marienbad net omwille van de elopunten. Die elopunten heb ik nodig om o.a. in de meesterklasse of het Europees teamkampioenschap te kunnen meespelen. Die tornooien zijn mij meer waard dan een Marienbad. Trouwens niets weerhoudt me om een ander tornooi met minder jonge ondergekwoteerde spelers te kiezen.
"je betaalt 70 EUR inschrijvingsgeld, boekt een hotel, doet de verplaatsing, en na drie van de vijf dagen haak je af"

Ik zie vaak niets van het lokaal moois bij een buitenlandse reis. Dat vind ik jammer. Dus ik kan mij goed voorstellen dat sommigen op een bepaald moment liever kiezen om toerist te spelen ipv nog een masochistisch spelletje schaak.

70 euro inschrijvingsgeld is evenmin een grote motivator om tegen je zin nog 2 dagen verder te spelen. Ik zie vandaag talloze jongeren en volwassenen vele honderden euro's betalen voor allerlei abonnementen waar nauwelijks iets mee wordt gedaan.
'de bordvolgorde in interclub strikt op rating wordt vastgelegd'

Heb je de Vlaamse podcast beluisterd? Daarin kon je horen dat dit volgend seizoen anders zal zijn. Vanaf volgend seizoen kan de laagste elo voor de hoogste elo zitten. Ik zie er al naar uit want dan zal ik zeker de opstellingen sturen.
Ik heb ook al ziek gespeeld in het verleden, en na (heel snel) verlies in interclub heb ik mijn les wel geleerd - doe ik niet meer. Ziekte is absoluut een geldige reden om niet te spelen - maar "ziekte" gebruiken om een nederlaag te verklaren, dat zijn argumenten die ik zeker niet moet horen van mijn tegenstander.

Het risico om tornooien te selecteren op de factor "doen er veel ondergekwoteerde spelers mee", is dat je een tijdje langer een iets hogere rating kan aanhouden, door in een bubble te spelen, waarin je die hoge rating makkelijker kan aanhouden. Ik begrijp de argumenten pro en contra, maar uiteindelijk gaat het effect van ondergekwoteerde (al dan niet Indische) jeugd ook bij ons doorsijpelen (al dan niet via het afschaffen van Belgische elo). Maar dat is dan een effect dat de hele populatie schakers affecteert.
@Roeselare said in #7:
> Het risico om tornooien te selecteren op de factor "doen er veel ondergekwoteerde spelers mee", is dat je een tijdje langer een iets hogere rating kan aanhouden, door in een bubble te spelen, waarin je die hoge rating makkelijker kan aanhouden. Ik begrijp de argumenten pro en contra, maar uiteindelijk gaat het effect van ondergekwoteerde (al dan niet Indische) jeugd ook bij ons doorsijpelen (al dan niet via het afschaffen van Belgische elo). Maar dat is dan een effect dat de hele populatie schakers affecteert.

Tijdje lijkt mij een zware onderschatting. Ongelijke elo's kunnen eeuwig aanslepen als doorsijpeling trager gebeurt dan interne deflatie. Dat is o.a. het geval bij Indiers. De elo die wordt meegenomen naar Indie vanuit Westerse landen compenseert totaal niet de onstuitbare deflatie door een continue stroom van nieuwe ondergekwoteerde spelers.

Ja we zullen ook in Belgie die doorsijpeling voelen maar je rating zal altijd sterk blijven afhangen van hoeveel ondergekwoteerde spelers je ontmoet.

Je kan met farmen niet alleen een hogere elo (makkelijk 100 punten) bereiken dan gelijkwaardige elo's maar je kan die positie ook beschermen. Het is iets wat ik soms zelf toepas. Over welke technieken hiervoor gebruik, zal ik eens een artikel schrijven.

Het is een utopie om te geloven dat elo een eerlijk systeem is om spelers te rangschikken. Echter elo is wel de enige maatstaf die vandaag wordt gebruikt om spelers te rangschikken dus de elo negeren zal je sowieso nadelen opleveren.