lichess.org
Donate

MHamina, screenshot, 15.11.2022

Omien pelien tutkiminen.

AnalysisOpeningLichess
Lichess on varsin hienosti kehittyvä ympäristö. Syksyllä 2021 ilmestyi kuvioihin avaushakemiston (explorer) tyyppinen toiminto, ensin beetana. Keväällä 2022 toiminto tuli mahdolliseksi kohdistaa myös omiin peleihin.

Lichess ja omien pelien tutkiminen.

Saattaa olla, että kirjoitan läpiä päähäni. Ei siitä varmaan haittaa ole.
Lichessissä on alusta alkaen (minun alusta alkaen eli huhtikuun 2020 jälkeen) ollut mahdollisuus päästä tutkimaan omia pelejä avaamalla profiili, josta omat pelit löytyvät kronologisessa järjestyksessä. Tuorein peli on päällimmäisenä. On mahdollista tehdä myös hakutoimintoja erilaisin ehdoin. Kun omia pelejä kertyy enemmän, niin tämä järjestelmä ei ole hyvä. Onneksi nykyisin on olemassa parempaa.

Omien pelien avaushakemisto.

Kevään 2022 aikana Lichessissä avautui mahdollisuus omien pelien hakemiseen avausmuunnelmien mukaan. Järjestelmään pääsee usealla tavalla. On mahdollista, että eri käyttäjäliittymissä (sovellus, webbiselain) näkymä on erilainen. Myös on mahdollista, että käyttöliittymän ulkoasu riippuu laitteesta (mobiililaite, tietokone). Itse käytän tablettia ja Google Chrome selainta.

Esitän yhden tavan, joka pitäisi toimia kaikissa ympäristöissä.

Avaa valikko Työkalut -> Analyysilauta

Minulla avautuu seuraava: Avaustutkiskelun näkymä

Vasemmalla on hetkellinen peliasema.
Oikealla ylhäällä on analyysimoottorin ikkuna. Moottorin voi kääntää napista päälle/pois päältä. Oikealla alhaalla on avaushakemiston ikkuna. Oletuksena on omien pelien avausjakauma valkeilla.

Ikkunan yläpalkista valitaan tutkittavien pelien tietokanta (mestaripelit, kaikki Lichess pelit, tai jonkin pelaajan pelit). Rattaan kuvasta pääset tekemään tietokantaan liittyviä säätöjä.
Ikkunan alareunassa on nappi, jossa kolme viivaa. Siellä lisää säätöjä
Scrollaa ikkunaa, jotta näet kaikki mahdollisuudet.

Asemaa voi pelata eteenpäin joko tekemällä siirron laudalla tai valitsemalla klikkaamalla siirron avausjakauman ikkunasta.

Esimerkki

Kesken ...
Staffordin gambiitti, perusasema

Staffordin gambiitti, MHamina, 19.11.2022