lichess.org

Schaakolympiade 2022 (Chennai, India) - Verslag ronde 5 en 6

De komende twee weken wordt deze blog uitgeleend aan de Belgische delegatie die actief is op de 44ste schaakolympiade in India. Zij posten op regelmatige basis een verslag over hun avonturen en resultaten in India. Veel leesplezier!

door Wiebke Barbier

Gisteren had jullie verslaggever een rustdag, dus besloot ik naar het avondprogramma bij de speelzaal te gaan: 'India Rocks' (Hierdoor vandaag het verslag van twee rondes!). Allerlei optredens met Indische dans, percussie en als afsluiter hedendaagse muziek. Naarmate de avond vorderde, was er steeds minder publiek aanwezig en plots besef ik dat ik bijna de enige niet-Indiër ben. Ik ben omringd door de plaatselijke vrijwilligers en politie. Ik besef ook dat het op dat moment geen zin heeft om nog een bus naar het hotel te zoeken, want die zullen al vertrokken zijn. Ik blijf dus gewoon zitten. Gelukkig krijg ik na het optreden begeleiding naar de parking en een privé-taxi met politieagent terug naar het hotel.

India Rocks

Ronde 5

The Red Unicorns

Gisteren speelden we tegen Zwitserland.

Daria verloor 2 pionnen, maar dacht nog niet aan opgeven. En terecht: haar tegenstander blundert op zet 110 en Daria houdt remise!

Astrids tegenstander speelde als verrassing d4 in plaats van e4, dus Astrids voorbereiding was waardeloos. De tegenstander zat heel snel in tijdnood, dus bleef Astrid druk zetten en verzwakkingen maken en uiteindelijk is haar tegenstander gekraakt.

Tyani speelde de opening verkeerd, maar het was nog niet dramatisch. Daarna zag ze over het hoofd dat haar dame werd ingesloten, ze kon er wel nog een kwaliteit voor geven, maar toen werd het wel dramatisch.

Hanne vond niet de juiste zettenvolgorde in het middenspel en daardoor kreeg de tegenstander het loperpaar. Hanne kon het goed verdedigen en speelde voor de derde keer in haar leven remise tegen Lena Georgescu.

2 - 2

The Black Knights

De heren speelden tegen Australië.
Lennert wikkelde af naar een verkeerd eindspel. Toen hij remisekansen had, blunderde hij en verloor.

Sim krijgt Petrov tegen, een opening die ze beide spelers normaal niet spelen. Zijn tegenstander speelde het slecht, Sim kwam beter, toonde zijn goede techniek en won gemakkelijk.

Stefan kwam goed uit de opening, maar dameruil was niet optimaal voor zwart en daarna is het evenwicht niet meer verbroken en is het eindspel geëindigd in eeuwig schaak.

Daniel kreeg een gelijke stelling tegen Smirnov na de opening met wit, maar daarna zette hij goed druk op hem en kreeg later zelfs groot voordeel. Spijtig genoeg op het cruciale moment toen hij geforceerd gewonnen stond, maakte hij een blunder en na de dameruil na De6 was het objectief remise.

2 - 2

Ronde 6

De Belgen (behalve Tyani) hebben collectief nood aan een rustdag. Woord van de dag: blunder.

The Red Unicorns

Vandaag speelden we tegen Estland.

Daria kwam al snel slechter te staan, maar haar tegenstander gaf het terug weg. Het eindspel was remise, maar dan blunderde Daria en kon haar tegenstander pionnen winnen en promoveren.

Astrid speelde op het eerste gezicht een logische zet (Lf4), maar dit was een tactische blunder. Astrid verdedigde goed en verloor maar een pion in plaats van een stuk. Het eindspel bleek ten lange leste te moeilijk en Astrid moest opgeven.

Wiebkes openingsstrategie (= tegenstander verrassen) werkte weer goed: haar tegenstander had na 10 zetten nog een kwartier voor 30 zetten over. Nadeel van deze strategie: de tegenstander week snel af, waardoor Wiebke ook zelf diep moest nadenken. In de echte tijdsnoodfase volgde een hopeloze blunder en partij gedaan.

Tyani wint!

3 - 1

The Black Knights

De heren gingen onderuit tegen Griekenland.

Samenvatting Mher: "Ramp! Titanic's ijsberg!"
Hij maakte een verkeerde inschatting van de stelling en wikkelde dus af naar een verloren partij.

Stefan stond eigenlijk gewonnen, maar had zijn blunderbril niet aan en gaf alle drie zijn stukken weg.

Sim speelde opnieuw een pionoffer, dat niet werd aangenomen, waardoor Sim beter stond. Al had hij dat zelf niet door, want hij dacht het gelijk was. Ze komen in een ingewikkelde stelling en wikkelen af naar een eindspel. Sim probeert op winst te spelen en blundert.

Daniel kreeg snel een comfortabele stelling met zwart tegen Dimitrios Mastrovasilis, maar maakte een vreselijke blunder (Ta2??). En dit blunderde een cruciale pion weg en de stelling werd moeilijk. Later kreeg hij nog een kans, maar toen blunderde hij weer met Pd7 (liet Dg5+ -Dd8 toe) en kwam hij in een moeilijk paardeneindspel terecht dat te houden was volgens de computer en hij zag het remiseplan tijdens de partij maar koos helaas een andere optie die verloor.

4 - 0

Rustdag

Morgen volgt dan de collectieve rustdag. Daarna spelen de dames tegen Columbia en de heren tegen Nigeria.

Reconnecting