lichess.org

Schaakolympiade 2022 (Chennai, India) - Verslag ronde 4

De komende twee weken wordt deze blog uitgeleend aan de Belgische delegatie die actief is op de 44ste schaakolympiade in India. Zij posten op regelmatige basis een verslag over hun avonturen en resultaten in India. Veel leesplezier!

Ronde 4

door Wiebke Barbier

We kregen vandaag zwakkere ploegen tegen, maar die wel in vorige rondes al gestunt hadden, dus we moeten vooral niet overmoedig worden.

The Red Unicorns

Astrid had als eerste gedaan (2 minuten voor Hanne!). Ze speelde een solide partij. Op het einde kon ze Lxf4 spelen, maar verkoos om de stukken op het bord te houden. Zo vermeed ze een dame-eindspel, omdat ze bang was dat dat de remisekansen zou verhogen. Haar tegenstander blunderde 3 zetten later in tijdnood een stuk. Haar pragmatische beslissing pakte dus goed uit.

Hanne finishte dus iets na Astrid, maar ook met het volle punt. Lees haar analyse hieronder.

https://lichess.org/study/RNbdCesP/zQU3Epf4

Ook Tyani haalde de overwinning binnen met een kleurrijke partij. Ze toverde een tactische aanval uit haar hoed die haar tegenstander er toe dwong om haar dame af te geven en daarna nog wat stukken en de partij.

Wiebke kwam heel goed te staan na de opening. De voorbereiding (Evansgambiet) wierp duidelijk zijn vruchten af. Maar na een moment van verstandsverbijstering (lange rokade) gaf ze mentaal al bijna op, ook al was de stelling op dat moment nog gelijk. Na nog een blunder (kwaliteit: toren tegen paard) bleef ze nog lang strijden, maar moest ze finaal het bijltje neerleggen.

3-1

The Black Knights

Daniel won. De bespreking van de partij laten we aan hem zelf over:

https://lichess.org/study/bxllFU9o

Stefan kwam goed uit de opening en hield dat voordeel tot in het eindspel. Zijn tegenstander speelde wat vreemde zetten, wat Stefan met technische nauwkeurigheid afstrafte.

Lennert overspeelde zijn tegenstander, maar blunderde (ook verstandsverbijstering?) een stuk waardoor hij, in plaats van een stuk voor, drie pionnen achterkwam.

Sim pakte uit met een stoer pionoffer, zijn tegenstander weigerde en zo kwam Sim lichtjes beter. Hij bleef het voordeel behouden, maar op het cruciale moment kiest hij het verkeerde plan (f5) en kan zijn tegenstander remise houden.

1,5 - 2,5

Volgende ronde

Morgen op het menu:

  • Zwitserland (dames)
  • Australië (heren)

's Avonds krijgen we nog een cultureel programma voorgeschoteld. Het begint al om 19u, dus dan zijn de partijen potentieel nog bezig. Het verslag zal ook wat langer op zich laten wachten.

Reconnecting