lichess.org
Donate

Schaakinitiatief Magazine - editie 15 juni 2022

Welkom bij het Schaakinitiatief Magazine! In deze blog leest u elke maand over de schaakactualiteit in Vlaanderen. Daarnaast bevat deze blog een aantal vaste rubrieken om uw schaakkennis te vergroten. Veel schaakplezier!

Wil je dat dit magazine blijft bestaan?

De VSF besloot in januari om tijdens een proefperiode van 6 maanden 2 VSF-ledenbladen uit te geven. Nu deze periode ten einde is, zouden we graag uw mening weten over beide ledenbladen. De invultijd bedraagt amper twee minuten. Alvast bedankt!

Feedback VSF-ledenblad - Google Formulieren

Opening

door Jelle Sarrau

In deze editie starten me met een uitgebreide voorbeschouwing van het kandidatentoernooi. Lennert en Glen wikken en wegen de kansen van de deelnemers en onze redactie deelt schaaksterren uit. Daarnaast lees je hoe Koen Leenhouts de overwinning behaalde op het Vlaams kampioenschap en hoe de Belgen presteerden op het BPB Limburg Open.

William bespreekt in de Teachers' corner de Cambridge Springs variant van het Slavisch, een degelijk wapen tegen 1.d4. Hij geeft ook enkele tips om je te verdiepen in deze opening. In de Puzzle corner komen we nog even terug op het Vlaams Kampioenschap. Wessel heeft de leukste tactiekjes voor jullie verzameld. Veel puzzelplezier!

In "kort schaaknieuws" geven we elke maand informatie over de "kleinere" weetjes uit de schaakwereld. Deze keer hebben we onder andere aandacht voor een Frans (of misschien eerder Belgisch?) blitztoernooi en een wel heel interessant eindspel.

Veel leesplezier!

Inhoudsopgave:

  1. Schaakactualiteit - voorbeschouwing FIDE-Kandidatentoernooi
  2. Vlaams kampioenschap - Leenhouts houdt jonge wolven af
  3. BPB Limburg Open 2022
  4. Teachers' corner
  5. Puzzle corner
  6. Kort schaaknieuws
  7. Waar kijken we naar uit?

image
i.o.v.: Vlaamse Schaakfederatie vzw
info@schaakfederatie.be
Maatschappelijke zetel:
Kattenbroekstraat 1
9310 Aalst

Schaakactualiteit - voorbeschouwing FIDE-Kandidatentoernooi

door Lennert Lenaerts & Glen De Schampheleire

Op advies en in samenspraak met onze redactie besliste FIDE om het Kandidatentoernooi twee dagen na publicatie van dit magazine te laten aanvangen. Wie zijn de favorieten, met welke outsiders moeten we rekening houden en op wie moet u uw geld inzetten? Schaakinitiatief-magazine zocht het voor u uit.

Het Kandidatentoernooi, dat plaatsvindt van 17 juni tot 5 juli in Madrid, is naast het WK Snooker zonder twijfel het evenement waar onze redactie het meest naar uitkijkt. De beste spelers ter wereld nemen het in een round-robin formule (over twee helften van het toernooi bekamp je dezelfde tegenstander een keer met wit en een keer met zwart) tegen elkaar op. De winnaar mag Magnus Carlsen begin 2023 uitdagen voor de wereldtitel. De keuze voor de round-robin formule levert meestal vechtschaak op aangezien enkel toernooiwinst telt. Uit het recente verleden herinneren we ons nog de sensationele ontknoping van het Kandidatentoernooi 2013 in London waar Carlsen een briljante Kramnik nipt wist voor te blijven ondanks twee nederlagen met wit tegen Ivanchuk en Svidler. Spelers met een slechte uitgangspositie kunnen vrijuit spelen of moeten meer risico’s nemen om nog een kans op toernooiwinst te maken. Dat is een verschil met andere elite-toernooien waar vooral wordt geconcentreerd op het beperken van het ratingverlies eenmaal de hoofdvogel is gaan vliegen.

Enkele weken geleden dropte de regerend wereldkampioen nog een bommetje door aan te kondigen dat hij zijn wereldtitel hoogstwaarschijnlijk niet zal verdedigen. Carlsen pakte uit met die primeur in de podcast van zijn vriend Askild Bryn en herhaalde de boodschap later in een interview aan de Noorse krant VG. De druk om de titel van wereldkampioen te dragen zou voor Carlsen te groot zijn, de voorbereiding die zo’n WK-match vraagt te mentaal belastend. Carlsen zou liever andere doelen nastreven, zoals het winnen van elite-toernooien en het behalen van een astronomisch ratingrecord (2900 elo). Zijn secondanten Peter Heine Nielsen, Laurent Fressinet en Jan Gustafsson schatten de kans dat Magnus zijn kroon zonder gevecht laat gaan op zo’n 60%.

De mogelijkheid dat Koning Carlsen niet komt opdagen op zijn eigen staatsdiner voegt nog een extra pittigheid aan het toernooi toe. De kans bestaat dat de winnaar van het Kandidatentoernooi het niet meer hoeft op te nemen tegen Carlsen, maar een tweekamp zou spelen met de nr. 2 van het Kandidatentoernooi (FIDE-reglement van 2021).

Misschien zal de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten worden als zij wordt opgediend. Vlak na de WK-match tegen Nepo liet Carlsen verstaan dat de Noorse beer enkel voor uitdager Alireza Firouzja nog een 6de keer uit zijn hol zou komen. Of het Carlsen menens is, of als het hier gaat om wat onschuldig spierballengerol is voorlopig onduidelijk. FIDE heeft alleszins nog geen officieel scenario naar voren geschoven wat er gebeurt als de wereldkampioen zich terugtrekt. De schaakgeschiedenis kent immers maar één precedent. Een wereldkampioen die na zijn voortijdig pensioen nooit nog een serieuze partij speelde en eindigde met een lange baard in de winderige hoofdstad van Ijsland.

Voorstelling spelers
Over naar het serieuze werk, daarvoor hebt u tot hier gelezen.
Zoals u kon lezen in het artikel ‘Karjakin bis’ (Schaakinitiatief-magazine editie 15 april) vervolledigde Ding Liren na een huzarenstukje op 22 april de deelnemerslijst van het Kandidatentoernooi als hoogst gerate speler. Ding Liren vervangt enfant terrible Sergey Karjakin die op 21 maart zes maand werd geschorst door FIDE.

We geven u door middel van steekkaarten een korte voorstelling van de spelers, hoe ze zich geplaatst hebben, hun huidige vormpeil, hun track-record op vorige kandidatentoernooien en wat hun voornaamste sterktes en zwaktes zijn.

image
Foto: Maria Emelianova / Chess.com.

Kandidaat: Ding Liren
Leeftijd: 29
Huidige rating: 2806
Plaatsing: Hoogst gerate speler, ter vervanging van Sergey Karjakin

Vormpeil: Moest de afgelopen maanden in recordtempo genoeg partijen spelen om aanspraak te maken op de vrijgekomen ratingplaats volgens de FIDE-regels. Deed het hierin zeer goed en steeg opnieuw boven de 2800-rating naar de tweede plaats op de rangschikking. Speelde wel tegen voornamelijk ‘zwakke’ - en exclusief Chinese - GM’s.

Dat een relatief korte voorbereidingsperiode niet noodzakelijk een nadeel hoeft te zijn, bewees Maxime Vachier-Lagrave in 2020. De Fransman kreeg 4 dagen voor de start van het toernooi te horen dat hij Radjabov mocht vervangen. Zoals bekend begon Vachier zeer sterk aan het eerste deel van het Kandidatentornooi, maar daarna deemsterde hij weg.

Hoewel Ding sinds 2020 (met uitzondering van het vorige kandidatentoernooi) bijna exclusief online actief is, bewees hij onlangs toch dat hij niet af te schrijven valt als één van de topfavorieten voor dit tornooi.

Track-record Candidates: 2 eerdere deelnames, beste resultaat: 4e plaats (2018)

SW-analyse:
Sterktes: Zeer solide speler en positioneel uitmuntend. Kan heel veel druk zetten met wit. Is een van de weinige spelers die wereldkampioen Carlsen regelmatig in de problemen brengt.
Zwaktes: Relatief weinig ervaring in kandidatentornooien voor een speler van zijn kaliber en ook eerder teleurstellende resultaten in de afgelopen edities. Spelen de zenuwen en/of externe druk hem parten?

image
Foto: Kayhan London

Kandidaat: Alireza Firouzja
Leeftijd: 18
Huidige rating: 2793
Plaatsing: Winnaar FIDE Grand Swiss Tournament 2021

Vormpeil: Firouzja maakte furore door in 2021 de jongste speler te worden die de kaap van 2800 ratingpunten overschreed. De laatste maanden bleef het vreemd genoeg stil rond Firouzja. De youngster nam na zijn triomf op het European Team Championship (8/9, TPR van 3015 elo!) in november 2021 een lange break.
Speelde onlangs bij zijn comeback een minder goed tornooi in Roemenië tussen de andere wereldtoppers. Firouzja verloor 11 ratingpunten en zakte terug onder de 2800.

Track-record Candidates: Eerste deelname

SW-analyse:
Sterktes: Jonge en agressieve speler, barst van de creatieve (openings)ideeën, tactisch zeer sterk, uitstekende eindspeltechniek.
Zwaktes: Als jongste deelnemer nog relatief onervaren in supertornooien. Na een uitzonderlijk boerenjaar 2021 is het koffiedik kijken wat voor speler we in 2022 zullen te zien krijgen. Kwam opvallend vaak in moeilijkheden in zuiver technische stellingen. Voorlopig nog geen zeges tegen de absolute wereldtop (top-3).

image
Foto: News.uschess.org

Kandidaat: Fabiano Caruana
Leeftijd: 29
Huidige rating: 2783
Plaatsing: Tweede plaats Fide Grand Swiss Tournament 2021

Vormpeil: Verloor de afgelopen twee jaar meer dan 50 elopunten en staat nu ‘slechts’ op een vierde plaats op de ratinglijst. Zijn rating momenteel is lager dan deze op ieder moment geweest is sinds 2014. Pro memorie: dat is het jaar waar Caruana 7/7 scoorde in de Sinquefield Cup.
Toch is er voor de fans geen reden tot wanhopen aangezien Fabiano waarschijnlijk piekt naar het Kandidatentornooi. We verwachten heel wat nieuwe openingsbommetjes die tot nog toe in de achterzak verborgen bleven.

Track-record Candidates: 3 deelnames. Beste resultaat: winnaar (2018)

SW-analyse:
Sterktes: De deelnemer met het meeste ervaring in kandidatentornooien. Staat bekend om zijn zeer diepe openingsvoorbereiding. Sterk in dynamische stellingen. Stalen zenuwen. Blijft koelbloedig in elke situatie. Taaie verdediger.
Zwaktes: Door zijn recente vorm moeten we vraagtekens bij zijn naam zetten. Het stopzetten van de samenwerking met zijn secondant Rustam Kasimdjzanov is een aderlating. Voor Caruanafans is het hopen dat zijn mindere resultaten veroorzaakt zijn door het feit dat hij probeert te pieken naar dit tornooi.

image
Foto: Eric Rosen, chess.com

Kandidaat: Ian Nepomniachtchi
Leeftijd: 31
Huidige rating: 2766
Plaatsing: Uitdager Magnus Carlsen (2021)

Vormpeil: Verloor de WK-match tegen Carlsen in 2021 met zware cijfers en heeft sindsdien enkel ondermaatse prestaties laten optekenen. Het is voorlopig nog onduidelijk of hij zich opnieuw kan opladen om op zijn beste niveau te presteren in dit tornooi.

Track-record Candidates: 1 deelname en winnaar (2020-2021)

SW-analyse:
Sterktes: Puur op talent bij de top-5 van de wereld. Dynamische speler die op zijn best voor iedereen een gevaar is. Kan misschien teren op een deel van het voorbereidingswerk voor de match tegen Carlsen.
Zwaktes: Geen waterdicht openingsrepertoire, zeer wispelturig, speelt soms te snel wat hem al meermaals zuur is opgebroken. Het verlies in de WK-match tegen Carlsen was een zware mentale klap. Mentale weerbaarheid is een teer punt.

image
Foto: Maria Emelianova/Chess.com

Kandidaat: Richard Rapport
Leeftijd: 26
Huidige rating: 2764
Plaatsing: Tweede plaats Grand-Prix klassement

Vormpeil: Is de afgelopen jaren gestaag geklommen naar de wereldtop. Hij blijft wel een wisselvallige speler. Goede prestaties in de FIDE Grand Prix werden afgewisseld met een slecht supertornooi in Roemenië afgelopen maand. Veranderde onlangs van de Hongaarse naar de Roemeense schaakfederatie.

Track-record Candidates: Eerste deelname

SW-analyse:
Sterktes: Zonder twijfel de meest creatieve speler. Voelt zich thuis in complexe stellingen, maar ook technische stellingen zijn een kolfje naar zijn hand. Lijkt een completere speler te zijn geworden de afgelopen jaren. Hij wordt door onze redactie ook steevast getipt als mogelijk dark horse dit tornooi.
Zwaktes: Zijn openingsrepertoire lijkt nog niet op het niveau van de andere toppers. Is motivatie een probleem? In interviews liet Rapport een aantal keer verstaan dat hij weinig plezier beleeft aan het schaakspel.

image
Foto: Fide.com

Kandidaat: Hikaru Nakamura
Leeftijd: 34
Huidige rating: 2760
Plaatsing: Eerste plaats Grand-Prix klassement

Vormpeil: Na meer dan twee jaar inactiviteit om zich full-time op het streamen te focussen, won hij toch ietwat verrassend de FIDE Grand Prix door niet enkel in de snellere tijdscontrolers maar ook in de klassieke partijen enkele mooie overwinningen te boeken.

Track-record Candidates: 7e bij zijn eerste en enige deelname in 2016

SW-analyse:
Sterktes: Lijkt zijn beste vorm teruggevonden te hebben het afgelopen jaar. Gevaarlijke tacticus, met uitstekende rekencapaciteiten en goede eindspeltechniek. Stelt de tegenstander altijd voor heel wat praktische problemen. In rapid en blitz behoort hij tot de top-3 van de wereld.
Zwaktes: Heeft moeite om partijen te winnen tegen wereldtoppers in klassiek schaken. Zijn openingen zijn vaak niet bedreigend genoeg om druk te zetten op de tegenstander. Op Radjabov na de oudste deelnemer. Heeft Nakamura de energie om gelijkmatig te spelen in zo’n slopend toernooi?

image
Foto: Grand Chess Tour

Kandidaat: Teimur Radjabov
Leeftijd: 35
Huidige rating: 2753
Plaatsing: FIDE Wild Card

Vormpeil: Sinds hij aan het Kandidatentoernooi 2013 in London deelnam als schaduwfavoriet (4e op de ranglijst), maar laatste eindigde, heeft Radjabov de afgelopen jaren weinig gespeeld. Hij werd vader in 2014 en laat zich sindsdien zelden nog zien op schaaktoernooien. Misschien dat sommige van onze lezers zich in Teimur herkennen.

Radjabov plaatste zich voor het Kandidatentoernooi 2020 door de World Cup 2019 te winnen, maar trok zich een week voor de start terug gezien de om zich heen grijpende pandemie. FIDE compenseerde Radjabov door hem een wild card toe te kennen voor dit kandidatentoernooi.

In zijn voorlaatste tornooi, het Europees teamkampioenschap speelde Radjabov 8 partijen tegen een gemiddelde tegenstand van <2700. Deze partijen eindigden allemaal remise. In Norway Chess dat vorige week eindigde, speelde hij 6 remises en verloor 3 keer. Radjabov rijgt de zeges niet bepaald aan elkaar. Problematisch als je een toernooi wil winnen.

Track-record Candidates: 2 deelnames, beste resultaat: 8e (2013)

SW-analyse:
Sterktes: Kan misschien profiteren van het feit dat men absoluut van hem gaat willen winnen. Radjabov is het gevaarlijkst als zijn tegenstanders overpushen.
Zwaktes: De oudste en ook schijnbaar minst ambitieuze deelnemer. Zijn voorbije deelnames aan een Kandidatentoernooi waren een grote sof.

image
Foto: Fide/World Cup

Kandidaat: Jan-Krzysztof Duda
Leeftijd: 24
Huidige rating: 2750
Plaatsing: Winnaar World Cup

Vormpeil: Duda heeft zich nu al enkele jaren in de subtop genesteld met een rating rond de 2750. Zijn recente prestaties zijn zeer constant zonder uitschieters en diepe dalen. Duda zou maar al te graag het niveau dat hij haalde op de World Cup (Duda versloeg niemand minder dan Carlsen in de rapid-tiebreaks) willen halen. Met een nieuwe uitschieter zou hij eindelijk de weg naar de absolute top kunnen openbreken.

Track-record Candidates: Eerste deelname

SWOT-analyse:
Sterktes: Bijzonder vindingrijke, creatieve speler. Tactisch monster die altijd tricky tegenkansen vindt.
Zwaktes: Het openingsrepertoire van Duda is niet op het niveau van de andere deelnemers. Komt vaak snel in moeilijke stellingen terecht die hij dan tactisch probeert recht te trekken. Niet de meest solide speler. Eindspeltechniek is nog een werkpunt.

Voorspelling van de redactie

GlenJanJelleLennertWesselWilliam
WinnaarCaruanaDingNepoDingNakamuraRapport
TweedeRapportCaruanaDingCaruanaCaruanaDing
DerdeFirouzjaNakamuraCaruanaFirouzjaDingCaruana

Sterren van de redactie
*** Ding, Caruana
** Firouzja, Nakamura, Rapport
* Nepomniachtchi, Duda, Radjabov

Laat ons in de reacties vooral horen wat u denkt. Het wordt een fantastisch schaakfeest, dat staat vast!

Vlaams Kampioenschap - Leenhouts houdt jonge wolven af

door Glen De Schampheleire

Koen Leenhouts wint het gesloten Vlaams Kampioenschap met een half puntje voorsprong op Sim Maerevoet. Emile Boucquet eindigt derde op scheidingspunten. In de open reeks ging Tim Peeters met 6/7 met de zege aan de haal.

Het Interclubseizoen ligt ondertussen alweer een tijdje achter ons. Interclubspelers hebben een eclatant teamsucces uitgebreid kunnen vieren of hadden ruim de tijd om de bittere smaak van die ene verliespartij waar je compleet gewonnen stond door te spoelen. Het Vlaams Kampioenschap opent gewoontegetrouw het schaaknajaar rond het einde van de maand mei en is een uitstekende voorbereiding voor het zwaardere werk in de zomer.

In het Hemelvaartweekend van 26 tot 29 mei besloten 65 dapperen dus om een zonovergoten terrasje in Gent te versmaden in ruil voor gezwoeg en zweet achter het schaakbord. In de gesloten reeks was Koen Leenhouts zonder twijfel de topfavoriet. De Zeeuw, die zelf Vlaamser is dan mosselen met friet, verkeert immers de laatste tijd in topvorm. Vers van een toernooioverwinning in Kreta had hij in de Nederlandse Meesterklasse net Nederlands Kampioen Max Warmerdam (2614 elo) met zwart opzij gezet. Grootste uitdager zou wellicht Sim Maerevoet worden met achter hem een roedel hongerige wolven zoals Sterre Dauw, oud Vlaams Kampioen Arno Sterck en Emile Boucquet. De eindstand lijkt aan te tonen dat elorating niet liegt, al waren partijen in werkelijkheid een stuk onvoorspelbaarder.

Ronde 1-2
De favorieten briesten door de eerste rondes van het toernooi. Enkel Leenhouts liet in de tweede ronde een halfje liggen tegen Sterck, al kwam Koen goed weg. Na een complexe opening kon Arno risicoloos beginnen drukken op de zwarte stelling. De man van Zeeland had meerdere konijnenpoten nodig om te kunnen ontsnappen naar een remise-eindspel. Misschien met dank aan leverancier en konijneninfluencer Brabo?

Ronde 3
In de derde ronde vond een cruciaal duel plaats tussen Sterre Dauw en Sim Maerevoet. Sterre won in de opening een kwaliteit zonder enige compensatie na een ferme misstap van Sim. De gruwel van wat daarna gebeurde kan ik niet in woorden beschrijven. Laat ons het erop houden dat Sim erin slaagde om de partij nog helemaal om te draaien en won na een marathon van 120 zetten. Begrijpelijkerwijs was deze slag te groot voor Sterre, die in de 4de ronde grote risico’s nam tegen Adriaan Dreelinck en hard verloor. Dat betekende dat na de 4de ronde alvast één favoriet was uitgeschakeld voor de titel.

Daarmee wil ik natuurlijk geen afbreuk doen aan de prestatie van Adriaan. Hij zou uiteindelijk de revelatie van het toernooi worden die zijn geslaagde campagne kon bekronen met een knappe 4de plaats.

In een andere interessante affiche tussen twee schaduwfavorieten wist Emile Boucquet Arno Sterck te verschalken. Leenhouts had ondertussen weinig problemen met Steven Stinis. Een leuke partij om na te spelen!

Ronde 4
Ronde 4 bracht de clash tussen de twee topfavorieten. Sim, een half puntje voorsprong en met de witte kleur, stond er op papier beter voor. Rekening houdend met de uitputtingsslag van de ‘zeeslang’ in de voormiddag zou een wezel zoals ik hebben gelonkt naar een snelle remise. Sim besloot er echter eens goed voor te gaan zitten in een poging om Koen definitief knock-out te slaan. Hij leek ook in zijn opzet te slagen, maar in een zeer gunstige stelling voor hem had hij Koens tegenspel onderschat. De man uit Zeeland nam de stelling over, keek niet meer achterom en gaf Sim geen kansen meer. Ik heb deze interessante partij voor u geanalyseerd.

https://lichess.org/study/embed/mLJqZYor/pF4ieX8p

image
Winnaar Koen Leenhouts (links, met enveloppe). Foto: kgsrl.be

Ronde 5-6
In de 5de ronde versloeg Koen Leenhouts Adriaan Dreelinck in een mooie aanvalspartij. Aangezien Emile Boucquet Sim Maerevoet in bedwang kon houden, kon de leider een half puntje uitlopen op zijn naaste belager. Boucquet had zichzelf een kans gegeven om in de 6de ronde mee aan de leiding te komen, maar dan moest hij wel zijn mede-KBSKB’er uitschakelen. Emile kwam zeer dicht bij zijn doel na een opening die prima voor hem verliep. Koen toonde zich doorheen dit toernooi echter zeer vaardig in moeilijke stellingen en wist het tij te keren. In het eindspel mistte Emile nog een paar goede remisekansen, maar uiteindelijk legde Koen het toernooi in een definitieve plooi. Zelfs bij verlies in de laatste ronde kon hij niet meer bijgehaald worden aangezien het onderlinge resultaat de doorslag geeft.

Ronde 7
Toch kwam Leenhouts in die laatste ronde ietwat verrassend in de problemen tegen Sterre Dauw, al toonde Koen opnieuw dat hij bij Houdini (de ontsnappingskunstenaar, niet de schaakengine) in de leer is geweest. Ik heb deze interessante partij voor u geanalyseerd.

https://lichess.org/study/embed/mLJqZYor/yGYwjn8e

Sim zette overtuigend Arno Sterck aan de kant en verzekerde zich van de tweede plaats. Door winst tegen Hannes De Geest worstelde Emile Boucquet zich nog naar een plek op het podium, terwijl Adriaan Dreelinck Arne Nemegeer voorbij ging door het onderlinge duel te winnen. Een spijtige nederlaag voor Arne, aangezien hij ook aan een knap toernooi bezig was, maar er komen deze zomer zeker nog kansen.

Man op de rand
Niemand zal betwisten dat Koen Leenhouts de verdiende winnaar van het toernooi is. Koen bewijst de stelling dat je toernooien wint door vooral niet te verliezen. Een beetje geluk op de juiste momenten kan ook nooit kwaad. Koen mag zich in ieder geval een jaar lang Vlaams Kampioen noemen. Ik vermoed dat hij daar zelf ook de humor van inziet.

Ik heb de open reeks minder goed kunnen volgen, waarvoor mijn excuses aan de betrokkenen, maar ik geef u toch de resultaten mee. Tim Peeters (Westerlo, 6/7) haalde het voor Robin De Vogelaere (KBSK Brugge, 5,5/7) en Johan Krygelmans (KGSRL Gent, 5,5/7).

De komende maanden kijken we uit naar het Open van Charleroi, het Open van Geraardsbergen, de Brugse Meesters (het Belgisch Kampioenschap) en nog meer lekkers. Ongetwijfeld komen er heel wat nieuwe kansen om uw elorating naar ongekende hoogtes te stuwen.

Tot dan!

image
Meer uitslagen, info en foto’s vindt u op www.kgsrl.be

BPB Limburg Open 2022

Door Lennert Lenaerts

Van 3 tot 6 juni vond net over de Belgische grens in het Nederlands-Limburgs Maastricht de 14e editie van de BPB Limburg Open plaats met ook heel wat Belgische deelnemers. In de A-groep (2050+) won Lucas van Foreest met 6/7. Hij werd gevolgd door 6 spelers, waarvan 2 Vlamingen, met 5,5. Zowel Daniel Dardha als Frederic Decoster speelden een uitstekend tornooi met een tornooiprestatie van respectievelijk 2587 en 2404. Nog in de A-groep waren er goede prestaties van Arne Nemegeer en Jonas van Cappellen met een score van 4/7 tegen sterke tegenstand en een prestatie boven hun huidige rating.

Simultaan met het tornooi werd er ook een match van vier partijen gespeeld tussen de Nederlandse hoop op de toekomst Jorden van Foreest en de oude legende Alexei Shirov. Shirov won deze match enigszins verrassend overtuigend met 3,5-0,5. Enkel de laatste partij, die er eigenlijk niet meer toe deed, eindigde in remise.

Hieronder enkele geanalyseerde partijen van de protagonisten van de A-groep en van de match tussen Jorden van Foreest en Alexei Shirov.

https://lichess.org/study/uXGE3NbW

In de B-groep (1800-2100) eindigde Tom Barbe met 5,5/7 op een mooie tweede plaats een half punt achter winnares Robin Duson. Fabio de Block scoorde een gedeelde zesde plaats met 5/7.

De C-groep (-1850) werd onderverdeeld in 2 groepen door het grote aantal deelnemers. In C1 eindigden Sven Wambecq, Stef Renkens, Aeneas Kersemans en Anastasia Ahn gedeeld vierde met 5/7. In C2 stond Georges Marechal alleen aan de leiding bij de start van de laatste ronde met 5,5/6. Hij verloor deze partij helaas en moest genoegen nemen met een gedeeld tweede plaats.

Teachers' corner

door William Boudry

Veel schakers vragen zich vaak af wat te spelen tegen 1 d4. Het is een lastige keuze, maar vandaag bekijken we een optie tegen d4. De 'Cambridge Springs', een variant van de 'Semi-Slav', is een wapen dat al lang wordt gebruikt op elk niveau.

De opening werd gepionierd door Emmanuel Lasker in 1892, maar werd vernoemd naar een tornooi in 1904 waar de opening veel werd gespeeld. Het tornooi, gewonnen door Frank Marshall, werd gehouden in Cambridge Springs, Pennsylvania in de Verenigde Staten.

De variant wordt vandaag nog door velen gespeeld, ook op topniveau. Denk maar aan wereldkampioen Magnus Carlsen, Shakhryar Mamedyarov of Amerikaans theoriebeest Sam Shankland. Die laatste behandelt de opening ook in zijn Chessable Course 'Lifetime Repertoires: Shankland's Semi-Slav'. Er zijn veel andere boeken over, zoals 'The Cambridge Spings' van Krzysztof Panczyk en Jacek Ilczuk.

https://lichess.org/study/aWMiIkJU

OPGELET! Je kan doorheen de studie navigeren door onderaan op het pijltje te klikken.
(klik hier voor meer info over Lichess studies)

Puzzle corner

door Wessel van Kessel

https://lichess.org/study/z9SdbWDz/bcn63rV5#41

Kort schaaknieuws

door Wessel van Kessel & Jelle Sarrau

Bart Michiels en Gorik Cools verdedigden dapper de Belgische driekleur op het blitztoernooi van Lille. Michiels en Cools eindigden samen op een gedeelde eerste plaats met 8/9. De eindrangschikking is hier te vinden.

Magnus Carlsen wint voor de 5de keer de titel in het Norway Chess-toernooi. Opvallend was dat Vishy Anand 3de werd met enkele spraakmakende resultaten. We verwijzen u graag door naar het verslag van chess24.

Het Prague International Chess Festival is momenteel bezig. Deze prachtige partij (en vooral het eindspel) willen we u niet onthouden:
https://www.youtube.com/watch?v=x2tI7_15-mc

Op 7 augustus 2022 wordt de nieuwe FIDE president verkozen. Huidige president Dvorkovich heeft de vijfvoudige wereldkampioen Vishy Anand kunnen strikken als zijn deputy president voor deze verkiezing. Anand neemt het op tegen zijn voormalig secondant GM Peter Heine Nielsen, die de kandidatuur van GM Andrii Baryshpolets aanvult. Zij runnen onder het motto "meer transparantie", een geluid dat ook bij veel Vlaamse schakers klinkt. Dit jaar is er ook een inzending uit België met de bij Eupen aangesloten Inalbek Cheripov en zijn deputy Lewis Ncube. Met het vierde duo GM Bachar Kouatly (ook een grote naam in de schaakpolitiek) & Ian Wilkinson belooft het een boeiende verkiezing te worden!

Waar kijken we naar uit?

door Jelle Sarrau

Graag vestigen we hier extra aandacht op ons volgende Chess & Chill-weekend. Een extreem leuk én chill schaakweekend voor zowel beginners als gevorderden! Samen van de schaaksport genieten in een prachtig jeugdverblijf. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober 2022. Meer info op: https://www.schaakinitiatief.org/chess-chill-2022

We kijken graag vooruit naar deze zomer.

DatumActiviteit
zaterdag 25/6Jeugdcriterium Landegem
zondag 26/6Colle toernooi Landegem
woensdag 29/6COSMO
zondag 3/7Jeugdcriterium Oostende
zondag 10/7 - vrijdag 15/7Schaakkamp SIV
vrijdag 15/714de Memorial Jef Coolen - Blitztoernooi
woensdag 20/7 - zondag 24/7ATS Groep Open Gent
zaterdag 23/7 - zaterdag 30/719de Internationaal Toernooi Pays de Charleroi
zondag 7/8 - donderdag 11/837º Internationaal Open van Geraardsbergen
zaterdag 13/8 - vrijdag 19/8Brugse meesters & Belgisch Kampioenschap
zaterdag 13/8 - zaterdag 20/8Championnat Du Hainaut

Heb je zelf nieuws? Heb je toevoegingen of opmerkingen bij een van onze artikels? Laat het ons weten op: schaakinitiatiefvlaanderen+redactie@gmail.com

Wil je op de hoogte blijven?

Om op de hoogte te blijven van onze nieuwe edities, kun je SchaakinitiatiefSIV volgen op Lichess of je inschrijven op de mailinglijst via deze link.

Sharing is caring