lichess.org
Donate

Schaakinitiatief Magazine - editie 15 april 2022

Welkom bij het Schaakinitiatief Magazine! In deze blog leest u elke maand over de schaakactualiteit in Vlaanderen. Daarnaast bevat deze blog een aantal vaste rubrieken om uw schaakkennis te vergroten. Veel schaakplezier!

Wil je op de hoogte blijven?

Om op de hoogte te blijven van onze nieuwe edities, kun je SchaakinitiatiefSIV volgen op Lichess of je inschrijven op de mailinglijst via deze link.

Opening

door Jelle Sarrau

Naast een uitgebreid verslag over de verrassende ontknoping in de race naar het kandidatentoernooi, wordt de editie van april vooral gekenmerkt door een groot hoofdstuk Nationale Interclub. Sinds de vorige editie werden er maar liefst drie rondes gespeeld. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de uitgestelde rondes door de coronamaatregelen eerder dit seizoen.

In de Teachers' corner gaat het deze maand over de Alapin-variant van het Siciliaans terwijl de Puzzle corner focust op mat zetten. Verder lees je in ons magazine over een interessant experiment over universitaire bots in "Schaken op school" en is er een uitgebreid verslag over de maandelijkse COSMO-ontmoetingen door Frederic Decoster.

In deze editie:

  1. Schaakactualiteit - Karjakin bis
  2. Nationale interclub - update R9, R4 & R10
  3. Teachers' corner
  4. Puzzle corner
  5. SOS: universitaire bots tegen GM Michiels
  6. Waar kijken we naar uit?
  7. Wat is COSMO?

image
i.o.v.: Vlaamse Schaakfederatie vzw
info@schaakfederatie.be
Maatschappelijke zetel:
Kattenbroekstraat 1
9310 Aalst

Schaakactualiteit - Karjakin bis

door Glen De Schampheleire

De race naar het Kandidatentoernooi kent een verrassende ontknoping. Hikaru Nakamura en Richard Rapport plaatsen zich via de Grand-Prix toernooien. Ding Liren zal wellicht de deelnemerslijst vervolledigen.

Russische atleten overal ter wereld ondervinden de weerslag van de oorlog in Oekraïne. Ook op de internationale schaakscène beweegt er heel wat. Zo besloot de Ethische en Disciplinaire Commissie van de FIDE om Sergey Karjakin met ingang van 21 maart 2022 zes maanden te schorsen. Even recapituleren: kort na de Russische invasie van Oekraïne viel de schaakwereld uiteen in grofweg twee kampen. De overgrote meerderheid van de profschakers veroordeelde de Russische demarches scherp en sprak zijn steun uit aan de Oekraïense bevolking. Een tweede, kleinere groep belanghebbenden deed er discreet het zwijgen toe. Karjakin koos er als enige voor om nog wat extra olie op het vuur te gooien, zoals Jan Lagrain eerder al beschreef in zijn artikel ‘Karjakin vs. The World’ (zie de vorige editie van Schaakinitiatief Magazine – 15 maart 2022). FIDE oordeelt nu dat Karjakin door zijn uitlatingen op Twitter artikel 2.2.10 van de Ethische Code van de FIDE geschonden heeft. Kort samengevat: het bejubelen van oorlogsgeweld op een breed toegankelijk sociaal medium brengt het schaakspel reputatieschade toe.

De rol van de huidige nummer 17 op de wereldranglijst is zo goed als uitgespeeld. Zijn collega’s hebben intussen collectief afstand genomen van hem. De organisatoren van prestigieuze toernooien als Norway Chess en The London Chess Classic kondigden aan Karjakin nooit meer te zullen uitnodigen. Het meest ingrijpende gevolg van de schorsing is dat Karjakin niet kan deelnemen aan het Kandidatentoernooi dat van 16 juni tot 5 juli plaatsvindt in Madrid. Karjakin had zich nochtans legitiem gekwalificeerd door vorig jaar de finale te halen van de World Cup. De schaakcarrière van de ooit jongste grootmeester aller tijden lijkt dus min of meer ten einde, tenzij hij alsnog zijn gelijk haalt in een juridische veldslag.

Hoe je het ook draait of keert, de affaire laat een slechte smaak in de mond na. De politieke overtuigingen van Karjakin zouden in ieder geval niemand mogen verbazen. Al sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, toonde Karjakin dat hij niet vies is van enig Russisch expansionisme. Toen volgde er echter geen bestraffing van FIDE. Ook private organisatoren reageerden niet met sancties, integendeel. Karjakin werd met open armen ontvangen op elite-toernooien en keerde in enkele gevallen ook met de hoogste trofee terug naar Moskou. In 2016 nam Karjakin het vervolgens met brede financiële steun van de Russische regering op tegen Magnus Carlsen in een match voor het Wereldkampioenschap. We mogen beide handen kussen dat Karjakin het toen net niet haalde in de rapid-tiebreaks.

Zo streng FIDE is ten opzichte van Karjakin – die zich overigens lijkt te schikken in zijn martelaarsrol en nog geen sporen van gewetensnood toont – zo mild is de bond ten opzichte van de eigen organisatie. De rol van voorzitter Arkadij Dvorkovich, in een niet zo ver verleden adviseur van oud-premier Dmitry Medvedev, staat alvast niet ter discussie. Dvorkovich trapte op 1 april onbekommerd zijn eigen herverkiezingscampagne op gang, met steun van oud-wereldkampioen Viswanathan Anand. Er zijn ook geen signalen dat FIDE de diepe banden met de Russische Schaakfederatie probeert door te knippen. Nochtans staan heel wat prominente figuren binnen de Russische Schaakfederatie op de Westerse sanctielijst. Russische en Wit-Russische spelers kunnen deelnemen aan toernooien zolang ze onder neutrale vlag spelen. Hoe Oekraïense schakers zich hier bij moeten voelen is niet aan de orde.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nakamura en Rapport kwalificeren zich voor Candidates

Afgelopen maand werd er gelukkig ook geschaakt. Het hoofddoel van de (meeste) elite-spelers is het Kandidatentoernooi dat zal beslissen wie Magnus Carlsen in 2023 mag uitdagen. De line-up van dat Kandidatentoernooi is ondertussen bijna compleet. De Grand-Prix-cyclus, die bestond uit 3 toernooien, besliste over twee van de acht plaatsen. Het format van de Grand-Prix is gebaseerd op een ingewikkeld puntensysteem met voorrondes en rechtstreekse knock-outs vanaf de halve finales. Je kan er lang over discussiëren of elke speler gelijkwaardige kansen kreeg om zich te plaatsen. Niet elke poule was even sterk, terwijl telkens slechts één speler uit een poule kon doorstoten naar de halve finale. Deze onfortuinlijke omstandigheid zorgde er bijvoorbeeld voor dat Levon Aronian zijn kansen niet optimaal kon verdedigen. Hoe dan ook, het is best verfrissend om eens met andere formules te experimenteren.

De 26-jarige Richárd Rapport verzekerde zijn kwalificatie door de FIDE Grand Prix in Belgrado in stijl te winnen. De jonge Hongaar nam in de knock-out fase van het toernooi eerst de maat van Maxime Vachier-Lagrave met 1,5 – 0,5. Vervolgens moest ook Dmitry Andreikin eraan geloven in een echte zenuwslag. In de laatste partij kon Rapport vanuit een moeilijke stelling ingaan op een zettenherhaling, maar hij koos om te gokken met nog twee minuten op de klok. Zoals wel vaker werd zijn stoutmoedigheid rijkelijk beloond. Met deze winst was Rapport bijna zeker van zijn plaatsing, aangezien hij ook in Berlijn de halve finale had gehaald.

https://lichess.org/study/embed/twjXt3rs/5MWcQ5FX

Nakamura schreef de eerste Grand-Prix in Berlijn op zijn naam en haalde vervolgens in de tweede Grand-Prix, eveneens in Berlijn, vrij comfortabel de finale. Op dat moment waren de kaarten voor het Kandidatentoernooi al geschud omdat Nakamura’s directe concurrenten mathematisch onvoldoende punten konden halen om hem of Rapport nog te bedreigen. Aronian (in dezelfde groep als Nakamura) en Giri slaagden er immers niet in om hun poule te winnen en gingen dus vervroegd naar huis. Een dergelijke anti-climax kwam de spankracht van het toernooi niet ten goede. Met de buit op zak speelden Nakamura en Wesley So, de andere finalist in Berlijn, twee uiterst saaie theoretische remises. In de rapid-tiebreak kon So uiteindelijk het laken naar zich toe trekken.

Speel de enige beslissende partij hier na:

https://lichess.org/study/embed/7bH82nuC/rFuYIS4k

Ding-Ding-Dong
Hikaru Nakamura en Richard Rapport kunnen dus worden toegevoegd aan de voorlopige deelnemerslijst van het Kandidatentoernooi met (in volgorde van live-ratings) Alireza Firouzja, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Teimour Radjabov en Jan-Krzyzsztof Duda.

De huidige nummer twee van de wereld, Ding Liren lijkt dat rijtje nog te gaan vervoegen. Ding leek lange tijd de sterkste speler die uit de boot zou vallen aangezien hij aan geen enkel kwalificatietoernooi deelnam. Zoals bekend zijn de uitreisregels in China erg streng gezien het geldende coronabeleid. Na de uitsluiting van Sergey Karjakin kreeg Ding echter een unieke kans. Volgens het reglement van het Kandidatentoernooi gaat de vacante plaats naar de hoogst gerate speler op voorwaarde dat deze minstens 30 partijen heeft gespeeld het afgelopen jaar. Als Ding erin slaagt om op anderhalve maand tijd 26 partijen te spelen, gaat de plaats van Karjakin dus naar hem.

De Chinese overheid heeft in kenmerkende stijl gezorgd voor een doeltreffende oplossing. Zo spontaan als schimmel in een vochtige kamer verrezen plots 3 wedstrijden waardoor Ding 26 partijen kan spelen tegen het einde van april. Eerst nam Ding deel aan een round-robin matchtoernooi met vier spelers en twaalf rondes in Hangzhou. Ding won dat toernooi met 10,5/12, terwijl de overige Chinese spelers allen eindigden met 4,5/12. Terwijl de andere spelers vrolijk remise spelen tegen elkaar, verpletterde Ding hen elk afzonderlijk met 3,5-0,5.

Vervolgens speelde Ding een wedstrijd van zes partijen tegen de Wei Yi, het jeugdtalent dat ondertussen ook al eventjes van de radar is verdwenen. Ding won de match door de laatste partij te winnen.

https://lichess.org/study/embed/3TupNinJ/uWWaQcpW

Tot slot, vanaf 14 tot 24 april zal Ding deelnemen aan een ‘Kwalificatietoernooi voor de Aziatische Spelen’ bestaande uit tien partijen. Als alles goed gaat, vervolledigt hij dus op het einde van de maand de Kandidatenlijst.

Wie zijn de favorieten in dat toernooi, wie zijn de outsiders, op wie moet u uw geld inzetten? We besteden er in latere Schaakinitiatief-Magazines uitgebreid aandacht aan.

Tot dan!

Nationale Interclub - update R9, R4 & R10

door Lennert Lenaerts

Ronde 9

De negende ronde van de nationale interclub werd gespeeld op zondag 13 maart. Er stond een belangrijke degradatietopper op het programma. De voorlaatste in de stand, TAL (2 MP), nam het op tegen de laatste, Borgerhout (0 MP). Beide ploegen hadden een opstelling die beduidend sterker was dan hun ploegopstellingen van de afgelopen rondes, maar uiteindelijk bleek het ratingverschil doorslaggevend in het voordeel van TAL en deed TAL dus een goede zaak in de strijd tegen degradatie met een 4,5-3,5-overwinning.

https://lichess.org/study/vdrLl2u0

Degradatieconcurrent Fontaine verloor met 3,5-4,5 van Eynatten en zag zo dus TAL over zich springen naar de veilige tiende plaats in de stand.

In de subtop werd de spannende match tussen Brugge en Wachtebeke gespeeld, waar Wachtebeke andermaal met een sterke ploeg voor de dag kwam. Op bord 1 scoorde GM Michiels (2567) een knappe winst voor Wachtebeke met zwart tegen IM Leenhouts (2420). Brugge sloeg terug dankzij een verpletterende zege van IM De Schampheleire (2352) tegen GM Batsialishvili (2472) na een agressieve partij. Wachtebeke scoorde opnieuw dankzij IM Vucinic (2376) tegen IM Piceu (2331), maar KBSK maakte gelijk dankzij FM Sterck (2219) die IM De Rover (2368) snel naar de keel greep en versloeg in 25 zetten. De overige partijen werden remise zo speelde Brugge al voor de derde maal dit seizoen gelijk tegen een subtopper en springt het over Brasschaat naar de vijfde plaats in de stand.

https://lichess.org/study/bhshv50Q

Brasschaat verloor in eigen huis met 1,5-6,5 tegen CRELEL. Omdat Wirtzfeld ‘slechts’ met 2-6 in Oostende won, bedraagt het verschil tussen beide titelpretendenten nog slechts een half bordpunt. Alles wijst erop dat de climactische strijd om de titel beslist zal worden in de onderlinge wedstijd tussen CRELEL en Wirtzfeld die tijdens ronde 11 gepland staat.

Tenslotte won Rochade met 5-3 van KGSRL en haalt zo dus Wachtebeke bij om op een gedeelde derde plaats te komen met 9 matchpunten.

Ploeguitslagen ronde 9:

ThuisploegUitploegScore
Montigny-Fontaine 1KSK47-Eynatten 13,5-4,5
KBSK Brugge 1Wachtebeke 14-4
KSK Rochade 1KGSRL 15-3
TAL 1Borgerhout 14,5-3,5
KOSK Oostende 1SF Wirtzfeld 12-6
Brasschaat 1CRELEL Liège 11,5-6,5

Ronde 4

Nadat de vierde en vijfde ronde werden uitgesteld door de toenmalig geldende coronamaatregelen, werd de eerste van deze rondes ingehaald op 20 maart. De vijfde ronde zal als laatste gespeeld worden op 1 mei.

Leider Wirtzfeld had de lastige taak om de derde in de stand, Wachtebeke, te ontvangen en toch te proberen het aantal bordpunten te maximaliseren om zo eerste achtervolger CRELEL op afstand te houden. Het werd al bij al een makkelijke overwinning voor een sterk Wirtzfeld, dat een gemiddelde rating van meer dan 2500 kon voorleggen. Terwijl Wirtzfeld Wachtebeke versloeg met 6,5-1,5, won CRELEL met 7-1 van Eynatten. Zo staan Wirtzfeld en CRELEL exact gelijk aan de kop van het klassement na 8 gespeelde wedstrijden met 16 matchpunten en 47 bordpunten.

https://lichess.org/study/WTYrXEkE

Onderaan het klassement boekte TAL een tweede overwinning op rij, dit maal tegen Fontaine. Zo komt de ploeg uit Ans op 6 matchpunten en lijkt het zich van het behoud te verzekeren.

Rochade won met 2,5-5,5 in Oostende en sprong zo dus over Wachtebeke naar de derde plaats in het klassement.

Brugge verloor verrassend met 4,5-3,5 in Brasschaat en ziet zo Brasschaat over zich springen naar de vijfde plaats.

https://lichess.org/study/klmggwDi

Borgerhout verloor met 2-6 van Gent en blijft zo puntenloos achter op de laatste plaats. Met nog maar drie wedstrijden te gaan lijkt enkel een mirakel Borgerhout nog te kunnen behoeden van degradatie.

Ploeguitslagen ronde 4:

ThuisploegUitploegScore
TAL 1Montigny-Fontaine 16-2
KOSK Oostende 1KSK Rochade 12,5-5,5
Brasschaat 1KBSK Brugge 14,5-3,5
CRELEL Liège 1KSK47-Eynatten 17-1
SF Wirtzfeld 1Wachtebeke 16,5-1,5
Borgerhout 1KGSRL 12-6

Ronde 10

27 maart werd ronde 10 van de nationale interclubs gespeeld, de derde ronde op minder dan een maand tijd in deze drukke periode.

Co-leiders CRELEL en Wirtzfeld namen het respectievelijk op tegen de elfde in de stand, Fontaine en de vijfde, Brasschaat. Beide ploegen boekten een logische en ruime overwinning. Omdat CRELEL met zijn 6,5-1,5 een half bordpunt meer scoorde dan Wirtzfeld, gaan de Luikenaars de onderlinge confrontatie de volgende speeldag aan met een half bordpunt voorsprong op Wirtzfeld.

Oostende won met ruime 7,5-0,5-cijfers in Borgerhout en stijgt daardoor naar de negende plaats in het klassement. Borgerhout kan degradatie nu niet meer ontlopen en ook voor Montigny-Fontaine lijkt er enkel nog een mathematische mogelijkheid om nog te stijgen van de voorlaatste plaats.

Rochade nam een stevige optie op de derde plaats door met een versterkte ploeg (Rochade trad aan met maar liefst zes grootmeesters) ruim te winnen van Wachtebeke met 2-6.

De strijd voor de vierde plaats ligt nog helemaal open met dankzij overwinningen van Brugge tegen Eynatten en KGSRL tegen TAL, die respectievelijk naar de vierde en zesde plaats stijgen. Slechts 1 matchpunt onderscheidt de vierde in de stand, KBSK nu van de zevende, Brasschaat.

Alle partijen uit de eerste afdeling zijn zoals altijd te vinden op de website van Valery Maes: http://users.telenet.be/vmaes/interclub/

Ploeguitslagen ronde 10:

ThuisploegUitploegScore
CRELEL Liège 1Montigny-Fontaine 16,5-1,5
SF Wirtzfeld 1Brasschaat 16-2
Borgerhout 1KOSK Oostende 10,5-7,5
KGSRL 1TAL 15-3
Wachtebeke 1KSK Rochade 12-6
KSK47-Eynatten 1KBSK Brugge 12,5-5,5

De stand na ronde 10:

image

Teachers' corner

door William Boudry

De Siciliaanse opening is de meest gespeelde opening tegen e4. Volgens velen zelfs bijna de weerlegging, of toch een goede kans om op winst te spelen. Het Siciliaans staat gekend om haar vele varianten en theorie. Wil jij graag deze theorie ontwijken? Of wil je een echte Siciliaan-speler uit zijn of haar comfortzone halen? Dan is de Alapin iets voor jou!

Deze opening werd vernoemd naar haar pionier, de Russische schaker (en tevens ook ingenieur voor de spoorwegen) Semyon Alapin. De opening wordt wereldwijd en op alle niveaus gebruikt, onder andere door Nederlandse grootmeester Jorden Van Foreest en internetsensatie Hikaru Nakamura!

https://lichess.org/study/EhejO99I/TmCgQOBl?fbclid=IwAR3cX_WWPKG2AyzTf-HKhAuvLHLAGeYfJZ8S7TLsesxsOeXpw8Jn6B9MrU8

OPGELET! Je kan doorheen de studie navigeren door onderaan op het pijltje te klikken.
(klik hier voor meer info over Lichess studies)

Puzzle corner

door Wessel van Kessel

https://lichess.org/study/VDe33Tz5

SOS: universitaire bots tegen GM Michiels

door Wessel van Kessel

Normaal gaan "Schaken Op School"-artikels over kinderen die hun eerste partijen spelen tijdens de kennismaking met onze favoriete sport. Tijdens mijn studententijd gaf ik wekelijks schaakinitiatie op de lagere scholen in Leuven, waar de enthousiastelingen vaak de partij startten met 1. a4 e5 2.Ta3 Lxa3.... Voor dit artikel gaan we twee kilometer naar het zuiden richting het departement Computerwetenschappen van de KU Leuven, waar de studenten van het vak Comparative Programming Languages hun eerste schaakprogramma's moesten schrijven.

"Toen mij gevraagd werd om een project voor CPL op te stellen, had ik toevallig net een simpele schaakengine gemaakt als hobbyprojectje", vertelt assistent CPL Job Noorman. "Mijn ervaring had mij geleerd dat het relatief eenvoudig was om een schaakengine te maken die bruikbaar is en mijn hoop was dat dit studenten zou motiveren." Een interessant project dus, waar de studenten plots echte schaakzetten moesten vinden in plaats van het gebruikelijke 8 dames op een bord plaatsen die elkaar niet mogen zien.

"Het is wel nooit de bedoeling geweest om een echt sterke schaakengine te maken: het doel van het vak is het aanleren van aspecten van programmeertalen, niet om geavanceerde technieken te implementeren die je nodig hebt om op het niveau van bijvoorbeeld Stockfish te komen. Het was dus op de eerste plaats de bedoeling om een correcte implementatie te hebben en dat is hoe de studenten grotendeels beoordeeld werden. Dit gebeurde met een aantal automatische testen:

  • Unit testen die de correcte implementatie van de zetten generator beoordelen: gegeven een positie, kan de engine alle (pseudo)legale zetten juist generen?
  • Puzzel testen om het zoekalgoritme te beoordelen. Het belangrijkste was correctheid en dit werd getest met mat-in-N posities. Een klein deel van de score stond op performantie en werd getest met "normale" puzzels. We hebben gebruik gemaakt van de Lichess puzzeldatabase en selecteerden puzzels met de "crushing" tag die over het algemeen een zeer groot materieel voordeel bereiken en het idee was dat zelfs engines met een zeer eenvoudige evaluatiefunctie deze zouden moeten kunnen oplossen.

https://lichess.org/study/4i7JXrYf/smJPLRLL#66

De onderzoeker van DistriNet wou aanvullend de engines ook de kans geven om het tegen elkaar op te nemen in een heus schaaktoernooi. Het was geen sinecure om zo’n matchen voor meer dan 100 engines automatisch uit te laten spelen én online uit te zenden; Noorman schreef speciale software om dit mogelijk te maken, waardoor alle partijen live te volgen waren. Een mooie promo voor het schaken onder studenten!

"Van de studenten heb ik begrepen dat het debuggen van het zoekalgoritme vaak heel lastig kon zijn. Het is soms moeilijk te volgen waarom een engine een bepaalde zet kiest als die keuze gebaseerd is op het doorzoeken van een boom met een diepte van 5 of meer zetten. Het aantal bezochte posities is op dat moment zeer groot."

Als kers op de taart kregen de beste 4 bots de kans om het op te nemen tegen onze eerste Vlaamse grootmeester. "Op voorhand had ik enkele partijen van het engine-tornooi nagespeeld en had gezien dat er vrij veel fouten werden gemaakt. Dus ging ik er van uit dat ik de engines al bij al makkelijk zou verslaan", opent Bart Michiels zijn verslag.

https://lichess.org/study/Pkv3bixu/AuXT5BxA

De 7 partijen met commentaar kan u in bovenstaande studie bekijken. Ze bevatten niet enkel instructieve "Grandmaster vs amateur" exhibitiepartijen, maar ook een minorpromotie, vele grote complicaties, verrassende comebacks en een slotpartij waar veel scenaristen nog een puntje aan kunnen zuigen!

Het was een geslaagd experiment met veel extra belangstelling voor het schaken onder de studenten. Michiels besluit: "Voor mij was het een unieke ervaring en ik hoop dat het (virtuele) publiek ook genoten heeft van deze man-vs-machine!"

Waar kijken we naar uit?

door Jelle Sarrau

Graag vestigen we hier extra aandacht op ons volgende Chess & Chill-weekend. Een extreem leuk én chill schaakweekend voor zowel beginners als gevorderden! Samen van de schaaksport genieten in een prachtig jeugdverblijf. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober 2022. Meer info op: https://www.schaakinitiatief.org/chess-chill-2022

We kijken graag vooruit naar april en mei.

DatumActiviteit
zaterdag 16/4Paasrapid Westerlo
zaterdag 16/4 en maandag 18/4C&D Toernooi KGSRL
vrijdag 22/419de Krekel Schaaktoernooi
zondag 24/4Nationale Interclub ronde 11
woensdag 27/4COSMO
zondag 1/5Nationale Interclub ronde 5
zaterdag 7/5Snelschaaktoernooi Beveren
zondag 8/5Neerpelt Open
zondag 8/5Stapjestoernooi Beveren
zaterdag 14/5West-Vlaams Rapid Ploegenkampioenschap
donderdag 26/5Jeugdcriterium Aalter
donderdag 26/5 - zondag 29/5VSF Kampioenschap

Heb je zelf nieuws? Heb je toevoegingen of opmerkingen bij een van onze artikels? Laat het ons weten op: schaakinitiatiefvlaanderen+redactie@gmail.com

Wat is COSMO?

door Frederic Decoster

Tijdens het lezen van de laatste editie van Schaakinitiatief Magazine van 15 maart 2022 trok ik grote ogen. Het aantal (unieke) views van het magazine zat al boven de 1.000. Meer dan terecht! De content is mooi opgebouwd en verschillende auteurs met vlotte pen geven hun insteek in het Belgische en internationale schaak. Er is duidelijk nood aan dergelijk initiatief en het is nog maar eens een fijn bewijs dat kwaliteit zich terug betaalt, weliswaar niet met harde munt maar in lezers.
Van die vele lezers zullen er ongetwijfeld wel enkelen zijn die onderaan in de schaakkalender de activiteit COSMO hebben zien staan. Graag kaap ik wat ruimte in deze editie om er wat uitleg bij te geven.

Cosmo (de beter bekkende afkorting van Chess Open Space Meeting Online) is ontsproten aan het creatieve brein van Mark Dechamps (ook de motor achter het OKS-toernooi). Daarbij heeft hij de mosterd gehaald uit de IT-wereld, maar dan met schaken als insteek. Wie de volledige uitleg wil lezen hoe het werkt kan terecht op volgende link. Ik geef hieronder een korte samenvatting van het concept in enkele bulletpoints:

  • Elke laatste woensdag van de maand kun je online inloggen vanaf 19u30 op de site myvcc.be (later inloggen bv. vanaf 20u – zoals bij mij als de kinderen in bed liggen – kan ook)
  • Tussen 19u30 en 20u kun je onderwerpen (zie hieronder) posten op een digitaal bord. Vanaf 20u wordt een soort agenda opgemaakt waarbij elk onderwerp een half uurtje wordt besproken. Dit kan wat verwarrend zijn voor wie nieuw is maar wijst eigenlijk zichzelf uit.
  • Vanaf 20u volg je het onderwerp wat je interesseert in de juiste (digitale) kamer. Een half uurtje later stap je over naar het volgende onderwerp, naar de kamer waar die gegeven wordt.
  • Rond 22u is je schaakhonger hopelijk voldoende gestild en wordt er afgerond.
  • De sfeer is heel erg relaxed – gezelligheid primeert. We schaken nu eenmaal graag!
  • Ongeacht je schaakniveau, bedoeling is om bij te leren niet om sterke schakers te verzamelen.

Voorbeeld van een agenda van een voorbije COSMO:
image
Als het aantal deelnemers beperkt is, dan wordt maar 1 onderwerp per half uur besproken. Wat niet aan bod komt, wordt rechts geplaatst voor een volgende editie.

Enkele leuke onderwerpen uit vorige edities:

  • Welke streamers volg je en waarom?
  • Wat zijn je favoriete youtube-kanalen
  • Blindschaken voor dummies (Gegeven door Steven Stinis – was reuzeinteressant)
  • Professionals bekijken hun repertoire via ECO-codes, hoe doen ze dit?
  • Hoe meer halen uit de schaakclub
  • Partijanalyse – wat kon ik beter doen?
  • ...

Voor wie alle promo-talk hierboven nog niet voldoende is om jullie over de streep te trekken, hieronder enkele deelnemers met wat ze ervan vinden:

Joris Pelemans: Cosmo = gezelligheid. Wat is er beter dan met schakers praten over schaken? Niet veel! Door mijn werk ben ik gedwongen om heel wat later aan te sluiten, maar het voordeel van deze formule is dat dit niks uitmaakt. De onderwerpen zijn erg uiteenlopend, maar er is altijd wel voor elk wat wils. Persoonlijk genoot ik het meest van samen een partij te overlopen en de gespeelde zetten te raden alsook het live volgen van OKS. Het enige minpunt aan Cosmo vind ik dat het maar 1x per maand is.

Sarah Dierckens: Wat ik zo leuk vind aan COSMO, is dat het telkens weer een gevarieerde schaakavond wordt: het is een combinatie van gezellig praten over schaken en je buigen over schaakstellingen. Bovendien hoef je er je deur niet voor uit, wat voor mij een grote meerwaarde is. En het is gratis! De leukste onderwerpen tot nu toe vond ik de toreneindspelen (een halfuurtje samen toreneindspelen bekijken is best chill, en toch heb je het gevoel dat je ‘gestudeerd’ hebt) en de gesprekken over de schaakboeken en de schaakkanalen op Youtube/Twitch. Als je van anderen hoort wat interessant is, dan hoef je het zelf niet allemaal meer uit te zoeken.

Steven Stinis: Elke avond is al een succes geweest, en daar zorg je zelf voor dankzij de vrijblijvende formule. Heb ik veel energie en wil ik iets bijleren, dan kies ik voor een schaaktechnisch sessie, maar wil ik een meer ontspannen sessie dan ga ik daar eens piepen. Want er komen ook veel nevenaspecten van schaken aan bod. Zaken die we allen ervaren, maar zelden over praten of nadenken. Zoals het psychologische aspect, welke opening kiezen, welke boeken het lezen wel en niet waard zijn, timemanagement, ... Dat maakt het zeer afwisselend. Altijd al iets bijgeleerd en ook gewoon genoten van de ongedwongen sfeer.

Hierna volgt het technische gedeelte hoe je COSMO kunt meevolgen:
Wil je zelf eens een COSMO-editie meevolgen, dan kun je de uitleg lezen op volgende site (+video bekijken) of samengevat:

  1. Zorg dat je een google-account hebt!
  2. Ga naar https://myvcc.be/
  3. Type in ‘Room name’ – ‘dbosbar’ en druk op ENTER (zie screenshot 1)
  4. Klik links bovenaan bij ‘De Bar’ en klik op de link (zie screenshot 2)
  5. Je komt in een jitsimeet (=soort googlemeet) met de andere deelnemers.
  6. Je bent helemaal klaar om mee te doen met COSMO!

image

image


Sharing is caring